WHO roept crisisteam bijeen om zikavirus

De ongerustheid over het zikavirus neemt overal toe. D66 pleit in Nederland voor een aangepast reisadvies.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) komt maandag in een spoedvergadering bijeen in Genève om de situatie rond het zikavirus te bespreken. Het virus, dat zich momenteel snel verspreidt over Zuid- en Midden-Amerika, wordt in verband gebracht met neurologische aandoeningen en ernstige geboorteafwijkingen. De WHO overweegt de uitbraak aan te merken als internationale noodsituatie, zoals eerder gebeurde ten tijde van de Mexicaanse griep.

Aanleiding voor de spoedvergadering is de „explosieve verspreiding” van de ziekte, aldus directeur-generaal Margaret Chan van de WHO. „De WHO is zeer bezorgd.”

D66 wil dat het ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies aanpast voor gebieden waar het zikavirus heerst, net zoals onder meer de Verenigde Staten en België doen. Buitenlandse Zaken neemt gezondheidsrisico’s niet mee in de reisadviezen voor toeristen en dat is gek, vindt Tweede Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma. „We hebben het hier mogelijk over een pandemie, dan mag je er als toerist toch vanuit gaan dat zo’n serieus risico ook terug te vinden is in het reisadvies.”

Zika houdt mogelijk verband met de sterke toename van het aantal baby’s dat geboren wordt met een abnormaal klein hoofd, oftewel microcefalie. Ook is er mogelijk een link met het Guillain-Barrésyndroom, dat kan leiden tot verlamming.

Het zikavirus dook in mei vorig jaar voor het eerst op in Brazilië. Sindsdien heeft het zich verspreid naar 24 landen in de regio, meldt de WHO. Het comité voor noodsituaties van de WHO bekijkt of de uitbraak officieel aangemerkt kan worden als volksgezondheidscrisis die internationale aandacht verdient. In dat geval kan de WHO besluiten het uitbraakgebied te monitoren of adviseren reisbeperkingen op te leggen.

De WHO voelt de druk om doortastend op te treden extra, omdat het bij de uitbraak van ebola in West-Afrika achteraf gezien te lang wachtte met het uitroepen van een noodsituatie. Daarom is de organisatie er nu op gebrand snel te reageren.

Het zikavirus wordt door muggen van het geslacht Aedes verspreidt, en dan met name de gelekoortsmug Aedes aegypti. Dat insect kan ook dengue, chikungunya en gele koorts overbrengen.

Amerikaanse en Braziliaanse onderzoekers zijn in allerijl begonnen met onderzoek naar een vaccin tegen zika, maar het kan nog jaren duren voordat dat beschikbaar is.