Trainen bij het Barça van Messi, in Oostzaan

Vanaf kwart voor zeven deze vrijdagochtend staat de telefoon van Maikel Schats roodgloeiend. Zijn bedrijf My Goal haalt voor het eerst de jeugdopleiding van het grote Barcelona naar Nederland om voetbalkampen op te zetten. Nederlandse talentjes staan te trappelen, merkt de oud-voetballer van Ajax en Telstar. „Ik word de hele ochtend al gebeld, ge-appt, getwitterd. Ouders vragen wanneer ze hun kind kunnen opgeven. Net weer een meneer uit Wildervank. Het gaat van noord tot zuid, door heel Nederland.”

De trainingskampen zullen in juli worden georganiseerd op het complex van amateurhoofdklasser OFC in Oostzaan, dat voor de gelegenheid de rood-blauwe ‘blaugranes’ kleuren van Barcelona krijgt. Het kostte Schats drie jaar om te opleiders van onder meer Lionel Messi, Andres Iniesta of Gerard Pique naar Nederland te halen. „Het contact is ontstaan via mijn neef Jordi Rebollo, die nog met Cruijff en Neeskens heeft gespeeld. Barça was niet zomaar overtuigd.”

De Spaanse topclub stelt hoge eisen. „Alles moet volgens de methodologie en in de stijl van Barcelona, tot aan het lettertype van de Facebookpagina toe. Andere internationale topclubs doen dit ook, maar je merkt aan alles dat Barcelona de grootste is.” Duur, de kans om te trainen als Messi? „379 euro voor vijf dagen, inclusief tenue, bal, bidon, tas en lunch.”