‘Voedselfotografie mag best een beetje rommelig’

Foto: Jeroen van der Spek/www.jeroenvanderspek.com

‘Eten’ is het thema van de NRC Fotowedstrijd in februari. Jeroen van der Spek is veelgevraagd voedselfotograaf. Hij fotografeerde onder meer voor het onlangs verschenen kookboek Easy Peasy Family en magazines als Home & Garden, VT Wonen en Happinez. De tafel mag er van hem “best rommelig” uitzien.

“Hoe echter, hoe beter. Dat is nu de trend. In de jaren 80 werden er heel wat kunstgrepen toegepast: kunststofijsblokjes, glimmende spray en heel veel olie. Dat zie je nu alleen nog bij verpakkingen en reclames.

99 procent van wat ik fotografeer, is echt en eetbaar. Het is alleen niet altijd even goed op smaak gebracht en er gaat weleens wat extra gelatine in de pudding. Het eten wordt bereid door een ‘foodstylist’ en geen chef-kok. Ik werk ook altijd samen met een extra stylist voor de aankleding. Het is echt teamwork.

Het moment net voordat er gegeten wordt, vind ik het mooist. Dan loopt mij het water het meest in de mond. Vroeger werd ijs nog in de vriezer gefotografeerd met veel koude damp eromheen. Ik fotografeer ijs het liefst als het al ingeschept in kommetjes op tafel staat, als het al een klein beetje zacht aan het worden is en er een beetje is gemorst. Deze taart is al aangesneden met kruimeltjes. Uit een hamburger neem ik soms al een hap.

Handgemaakt

Het broodje laat ik er weer net even van afzakken. Dat rommelige geeft een ambachtelijk tintje dat het nog lekkerder maakt. Handgemaakt is nu helemaal in.

Met licht en scherpte probeer ik vervolgens het oog te sturen naar wat het allerlekkerst is, de kers op de taart. Daar neem ik het meeste tijd voor: goed kijken naar wat het allemaal nou zo lekker maakt en daar de focus leggen. Voedsel is gelukkig over het algemeen heel geduldig.”

U kunt uw eigen foto inzenden tot 26 februari 17.00 uur via foto.nrc.nl.