Vaandeldrager van de hippies

Paul Kantner (1941-2016)

Zanger, songwriter, gitarist van rockgroep Jefferson Airplane

Paul Kantner predikte vrije liefde
Paul Kantner predikte vrije liefde Foto AFP

„Wie zich de sixties kan herinneren, is er niet echt bij geweest.” Als zanger, songschrijver en medeoprichter van de psychedelische rockgroep Jefferson Airplane maakte Paul Kantner zich onsterfelijk met die uitspraak over het hedonisme, het druggebruik en de bevlogenheid van de popcultuur in de jaren zestig.

Jefferson Airplane werd in 1967 de vaandeldrager van het vrije gedachtegoed van de hippiegemeenschap. Opgericht door zanger Marty Balin en de in San Francisco geboren Kantner brak de groep door met de komst van zangeres Grace Slick die de hits White Rabbit en Somebody To Love meenam van haar eerdere groep The Great Society. Als bedenker van de songs Volunteers en We Can Be Together gaf Kantner gestalte aan het politiek idealisme en de vrije liefde die in Jefferson Airplanes muziek gepropageerd werden.

Kantner en Slick werden een gezichtsbepalend koppel dat op Monterey Pop, Woodstock en Kralingen (1970) de psychedelische revolutie predikte. Op het Altamontfestival eindigde de hippiedroom en werd Paul Kantner door een Hell’s Angel in elkaar geslagen. Jefferson Airplane ging op in Jefferson Starship, eerst een gelegenheidsproject met David Crosby voor de muzikale ruimtedroom Blows Against the Empire. Kantner bleef bij de groep totdat hij vond dat de muziek te braaf en commercieel was geworden.

Kantner overleed donderdag op 74-jarige leeftijd aan hartfalen in San Francisco.