UWV: werkgelegenheid stijgt met 102.000 banen

Gunstige economische vooruitzichten leveren banen op. Maar dat wil niet zeggen dat de werkloosheid ook daalt.

Banenmarkt van het UWV in Amsterdam.
Banenmarkt van het UWV in Amsterdam. Foto ANP

Na een voorzichtig herstel in 2015 komt de arbeidsmarkt dit jaar pas écht goed op stoom. Naar verwachting komen er in 2016 bijna twee keer zo veel banen bij als vorig jaar, zo maakte uitkeringsinstantie UWV vrijdag bekend. Toch is dat cijfer nog geen reden tot euforie, want onder ouderen blijft de langdurige werkloosheid hoog.

Niettemin zijn de vooruitzichten volgens het UWV vooral positief. Door het aantrekken van de Nederlandse economie hebben bedrijven en instanties dit jaar 102.000 nieuwe werknemers nodig, zo is de verwachting. In 2015 groeide de werkgelegenheid nog met 56.000 banen, de eerste voorzichtige stijging na een jarenlange krimp. Het UWV voorspelde toen een groei van 31.000 banen.

Het optimisme van het UWV is opmerkelijk, aangezien het Internationaal Monetair Fonds (IMF) donderdag juist nog zijn zorgen uitte over de hoge werkloosheid in de eurozone. Vooral het aantal langdurige werklozen blijft namelijk maar stijgen. En hoe langer mensen thuis zitten, hoe moeilijker ze de weg naar de arbeidsmarkt terugvinden, aldus het IMF

Ook de hoge werkloosheid onder jongeren baart het IMF zorgen. Het waarschuwt voor een „verloren generatie” in de eurozone: een groep werklozen met weinig werkervaring, die al langere tijd thuis zitten. Als de werkgelegenheid weer aantrekt, dreigen zij namelijk buiten de boot te vallen, omdat bedrijven kiezen voor personeel dat net is afgestudeerd.

Volgens het UWV zijn in Nederland echter niet de jongere werklozen het probleem. De groep langdurig werklozen van 55 jaar en ouder is veel meer een punt van zorg, zegt Rob Witjes, hoofd arbeidsmarktinformatie bij de uitkeringsinstantie. „Bij langdurige werkloosheid onder ouderen doet Nederland het in Europa echt slechter dan de meeste andere landen.”

Ondanks 102.000 nieuwe banen is er daarom nog geen reden voor een „hoera-stemming”, zo vindt Witjes. „We hebben de inhaalrace ingezet, maar er is nog een lange weg te gaan voor we terug zijn op het punt van voor 2008”, zegt hij. In december van dat jaar zaten 321.000 mensen zonder werk, eind vorig jaar 588.000.

Dat er nu ruim honderdduizend banen bijkomen, wil niet zeggen dat het aantal werklozen ook zo sterk daalt. Door de goede vooruitzichten gaan er namelijk ook steeds meer mensen op zoek naar een baan. De verwachting is dat de beroepsbevolking dit jaar met 93.000 mensen groeit, bijna drie keer zo sterk als in 2014.

Bovendien is het goed mogelijk dat dezelfde persoon meer dan één nieuwe baan vervult. Want lang niet alle nieuwe functies zijn ook voltijdbanen, stelt Witjes. Steeds vaker ziet het UWV dat werknemers verschillende deeltijdfuncties „op elkaar stapelen”, omdat ze met één baan niet rond kunnen komen.

Onderscheid tussen vol- en deeltijdbanen maakt het UWV in zijn cijfers niet. Ook kan Witjes moeilijk een inschatting maken van de lengte van arbeidscontracten. Wel verwacht hij dat veel van de nieuwe werkgelegenheid nog steeds flexibele banen zullen zijn. In de uitzendsector rekent het UWV namelijk op een toename van 59.000 banen.

Desondanks denkt Witjes dat ook het aantal vaste banen in 2016 zal toenemen. In de zorg verwacht het UWV dit jaar 6.000 nieuwe banen. In die sector was vorig jaar nog sprake van een krimp van 32.000 banen. Ook in de bouw neemt de werkgelegenheid voorzichtig toe, aldus de uitkeringsinstantie.

Voor het UWV betekent de banengroei minder uitkeringen. De instantie verwacht dat het aantal WW’ers dit jaar met 16.000 daalt naar 430.000. De uitkeringen dalen daardoor met 0,5 miljard naar 20,9 miljard euro.