Toyota volledig eigenaar van Daihatsu

De autofabrikant breidt z’n belang van 51 procent uit om “uiteindelijk duurzame groei” te bereiken.

Foto Kazuhiro Nogi / AFP

De Japanse autofabrikant Toyota was al voor meer dan 50 procent aandeelhouder van Daihatsu, maar vanaf augustus moeten alle aandelen overgaan naar de grote broer. Dat maakte Toyota vrijdag bekend.

De deal wordt gefinaliseerd door een uitruil van aandelen. Per Daihatsu-aandeel wordt 0,26 Toyota-aandeel gegeven. Rekenend met de huidige koers van Toyota komt dat neer op een waarde van 2,9 miljard euro voor de overeenkomst.

De topmannen van beide autofabrikanten zijn verheugd over de deal. Akio Toyoda van Toyota zegt in een persverklaring: “We kunnen ons nu focussen op onze kerncompetenties. Dat is, volgens mij, de sleutel om mondiaal concurrerend te worden en te blijven.” In dezelfde verklaring zegt Masanori Mitsui van Daihatsu: “Ik geloof dat we een actieplan hebben gevonden waarmee me de komende honderd jaar kunnen blijven groeien.”

Daihatsu gaat zich meer richten op de markt voor kleine auto’s. Toyota zegt de winstgevendheid van Daihatsu te willen verhogen door gebruik te maken van Toyota’s verkoopervaring en infrastructuur.

Toyota is vele malen groter dan Daihatsu. Vorig jaar zette het omgerekend 207 miljard euro om, tegenover nog geen 14 miljard van Daihatsu. Woensdag werd bekend dat Toyota vorig jaar 0,8 procent minder auto’s verkocht dan in 2014.