Toerisme Tunesië neemt met bijna eenderde af

Dat maakte de Tunesische centrale bank vrijdag bekend. De afname komt door terroristische aanslagen.

Politie patrouilleert over het strand waar in juni 2015 een aanslag plaatsvond bij hotel Imperial Marhaba.
Politie patrouilleert over het strand waar in juni 2015 een aanslag plaatsvond bij hotel Imperial Marhaba. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

Er zijn in 2015 ruim vier miljoen toeristen minder naar Tunesië gekomen dan een jaar eerder. De omzet van de toeristenindustrie nam 35 procent af. Dat blijkt vrijdag uit een rapportage over de economie (pdf) van de Tunesische centrale bank.

Dat de toeristische sector een klap zou krijgen, werd al verwacht. In de eerste acht maanden van 2015 nam het aantal toeristen met 20 procent af. Dat was het gevolg van twee grote aanslagen in Tunesië vorig jaar, op toeristische locaties.

De afgelopen weken waren er in verschillende steden demonstraties tegen de hoge werkloosheid. Daarbij kwam een politieagent om het leven. Het waren de ergste protesten sinds in 2010 de zogenoemde Arabische Lente in Tunesië aanbrak.

De Britse reisorganisatie Thomas Cook heeft eerder deze week als gevolg van de hernieuwde demonstraties besloten alle reizen tot en met oktober van dit jaar te annuleren.

Reisadvies negatief

In maart kwamen 22 toeristen om bij het Bardo Museum in Tunis. In juni stierven 38 toeristen in Sousse bij een aanslag. Beide aanslagen werden door IS opgeëist. De toerismebranche is erg belangrijk voor de Tunesische economie: er gaat 7 procent van het BBP van Tunesië in om.

TUI Nederland annuleerde alle reizen naar Tunesië na de aanslag in Sousse in ieder geval tot en met februari 2016. Later werd dat verlengd tot eind april. Onder TUI vallen ook Holland International, Arke en Kras.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlands Zaken hanteert een verscherpt reisadvies voor Tunesië. Voor de zuidelijke en westelijke grensgebieden geldt een advies om er helemaal niet naartoe te reizen. Voor de rest van het land is het advies alleen noodzakelijke reizen te ondernemen.