Tijdreizen in Zwolle: spoor 5 naar Gouden Eeuw

500 figuranten onder wie deze herder speelden mee in de opnames voor de tijdstunnel, een video-installatie op het station van Zwolle.
500 figuranten onder wie deze herder speelden mee in de opnames voor de tijdstunnel, een video-installatie op het station van Zwolle.

„Om 12 uur vertrekt van spoor 5 de intercity naar de Gouden Eeuw”. Op het station van Zwolle lijkt sinds zaterdag tijdreizen mogelijk. De intercom roept treinen om die niet naar Leeuwarden of Tilburg rijden, maar naar de toekomst of het verleden. In de tunnel is een video-installatie te zien waarop naast hedendaagse reizigers ook mensen uit andere eeuwen door het vernieuwde station lopen. Een middeleeuwse herder drijft zijn schapen over de trap, mannen met hoge hoeden en wandelstokken of juist met molensteenkragen doorkruisen de tunnel, ridders in het harnas en in oranje gehulde voetbalsupporters nemen de roltrap.

De scenes, met 500 figuranten opgenomen op precies dezelfde plek als waar ze nu worden vertoond, komen steeds langs in een andere volgorde; de ene keer komt een forens om half negen ’s ochtends een Neanderthaler uit de prehistorie tegen, de andere keer een groep Joden met gele sterren op de borst uit de Tweede Wereldoorlog. Op weer een ander moment zweven cyborgs uit de toekomst op futuristische voertuigen voorbij.

De tijdstunnel is een project van kunstenaars Ram Katzir en Hertog Nadler. Hij maakt deel uit van Portal, een kunstroute die het station met de binnenstad van Zwolle moet verbinden. Andere haltes zijn onder meer een brons reliëf met een plattegrond van de stad en twee audioscopen waarop een geluidscollage over de geschiedenis van Zwolle is te horen. De verschillende onderdelen worden verbonden door een bronzen lijn die als een rivier over de stoepen meandert.