Bedrijf claimt wel snel met zika-vaccin te komen

Amerikaanse onderzoekers zeiden juist pas over tien jaar een vrij verkrijgbaar vaccin te verwachten.

Bij routineonderzoeken van zwangere vrouwen in Guatamala wordt nu ook gekeken naar besmetting met het zikavirus.
Bij routineonderzoeken van zwangere vrouwen in Guatamala wordt nu ook gekeken naar besmetting met het zikavirus. Foto: Josue Decavele/Reuters

Misschien is toch al voor het einde van het jaar een vaccin beschikbaar tegen het zikavirus dat momenteel rondwaart in Latijns-Amerika en misvormingen bij baby’s veroorzaakt. Dat claimt althans een onderzoeksgroep onder leiding van het medicijnenbedrijf Inovio. Eerder stelde een groep Amerikaanse onderzoekers nog dat een vaccin nog wel tien jaar op zich laat wachten.

De onderzoeksgroep denkt een vaccin te kunnen testen in augustus. Ingebruikname voor alleen noodgevallen zou dan in het najaar kunnen volgen, vertelt de het Canadese onderzoeksgroepslid Gary Kobinger tegenover persbureau Reuters. Wanneer het vaccin voor iedereen beschikbaar zou kunnen zijn, zei Kobinger niet.

Volgens de topman van het bedrijf dat het vaccin uiteindelijk op de markt moet brengen, Inovio, is het tijdspad “ambitieus, maar wel mogelijk”. Joseph Kim:

“Ik geloof dat dit het [vaccin] zal zijn dat het eerste op mensen zal worden getest. Ik geloof dat we vooraan lopen in de race om een zika-vaccin.”

Inovio werkt momenteel op basis van DNA-vaccins aan medicijnen tegen MERS, Ebola, HIV en Hepatitis-B en -C. Sinds december wordt er gewerkt aan het Zika-virus. Er zou al worden getest op muizen, schrijft Fortune. Na het nieuws over het zika-vaccin sloot het aandeel Inovio donderdag op Nasdaq bijna 8 procent hoger. NRC-wetenschapsredacteur Sander Voormolen is echter nog niet overtuigd van het vaccin:

“In de praktijk is het erg lastig om een goed vaccin te ontwikkelen, zeker in Brazilië waar zika niet geïsoleerd voorkomt maar in combinatie met dengue en chikungunya. Het moet beschermen tegen zika, maar niet de andere infecties daardoor juist meer kans geven.”

Verschillende bedrijven werken al aan een zika-vaccin, waaronder de farmaciereuzen GlaxoSmithKline en Sanofi. Amerikaanse wetenschappers van de universiteit van Texas stelden eerder deze week dat een eerste test op mensen over twee jaar zou kunnen plaatsvinden. Goedkeuring van het vaccin zou echter nog tien jaar op zich kunnen laten wachten. De directeur van het Amerikaanse allergie- en infectieziekteninstituut onderschreef dat donderdag in een persconferentie.

“Het is belangrijk te begrijpen dat we dit jaar geen veilig, effectief en vrij te verkrijgen zika-vaccin zullen hebben dit jaar, en waarschijnlijk ook niet de komende jaren.”