‘Syrische oppositie toch bij vredesbesprekingen’

De vredesgesprekken onder leiding van de VN zijn vrijdagmiddag begonnen in Genève.

VN-gezant De Mistura (tweede van links) met vertegenwoordigers van het Syrische regime bij de vredesbesprekingen.
VN-gezant De Mistura (tweede van links) met vertegenwoordigers van het Syrische regime bij de vredesbesprekingen. Foto Fabrice Coffrini / AFP

Vertegenwoordigers van de Syrische oppositie zullen toch aanwezig zijn bij de vredesgesprekken die vrijdagmiddag in Genève zijn begonnen. Een belangrijke oppositiegroep, het Hoog Onderhandelingscomité (HNC), maakte dat zelf bekend, meldt persbureau AFP.

Het Hoog Onderhandelingscomité zal echter niet komen om te onderhandelen met de Syrische regering, maar alleen om met VN-gezant Staffan de Mistura, die de gesprekken overziet, te praten:

Twitter avatar SyrianHNC Syria Opposition HNC HNC confirms it is coming to #Genevaiii to participate in discussions with the @UN, not for negotiations. #Syria

De Mistura heeft goede hoop dat HNC ook daadwerkelijk komt opdagen. Hij verwacht zondag met de oppositiegroep te kunnen beginnen aan de gesprekken.

Garanties

Eerder deze week weigerde de groep aanwezig te zijn bij de vredesbesprekingen zolang belangrijke eisen niet zouden worden ingewilligd: het stoppen van luchtaanvallen op burgerdoelen en het toelaten van humanitaire hulp in het gebied. De oppositiegroep zou nu enkele garanties van de VS en Saoedi-Arabië hebben ontvangen. Welke dat zijn, is nog onduidelijk.

HNC is een verzameling van 34 zowel gewapende als politieke oppositiegroepen, die in december bij elkaar zijn gebracht door Saoedi-Arabië, een belangrijke tegenstander van de Syrische president Assad. Die alliantie bevat lang niet alle Syrische oppositiegroepen.

Wie mag aan tafel?

De vredesbesprekingen moeten uiteindelijk een einde maken aan het Syrische conflict dat nu al bijna vijf jaar voortduurt en aan meer dan 250.000 mensen het leven heeft gekost. De eerste fase van de gesprekken zullen zo’n twee tot drie weken duren. Daarbij wordt gefocust op het bereiken van een staakt-het-vuren, het terugdringen van Islamitische Staat en de toename van humanitaire hulp.

De vredesgesprekken zouden maandag beginnen, maar werden uitgesteld tot vrijdag vanwege onenigheid wie er aan tafel mag zitten.

De VS willen dat bijna alle invloedrijke Syrische partijen aan tafel zitten, met uitzondering van terroristische groepen zoals Jabhat al-Nusra (de Syrische tak van Al-Qaeda) en terreurgroep Islamitische Staat (IS). Maar daar zijn Saoedi-Arabië en Turkije op tegen.

Turkije maakte ook bezwaar tegen de aanwezigheid van de Koerden, die delen van het noordoosten van Syrië in handen hebben. De Syrische Koerden zijn een van de effectiefste tegenstanders van IS en daarmee een belangrijke afwezige aan de onderhandelingstafel.