Surfen in Siberië: alleen voor de echte cracks

Het afgelegen Siberische schiereiland Kamtsjatka is de laatste jaren uitgegroeid tot een populair oord onder toeristen.

Zelfs lokale bewoners waren verrast dat surfen mogelijk was in een van de koudste gebieden in Rusland.
Zelfs lokale bewoners waren verrast dat surfen mogelijk was in een van de koudste gebieden in Rusland. Foto: snapshot YouTube

Het zal niet de eerste bestemming zijn waar surfers aan denken bij het plannen van een vakantie. Toch is het Siberische schiereiland Kamtsjatka de afgelopen twee jaar uitgegroeid tot een steeds populairder surfoord. De Russische krant The Moscow Times besteedt in een artikel aandacht aan deze extreem afgelegen toeristische bestemming.

Een korte film, twee jaar geleden gemaakt door een groep Russische surfers, wekte de interesse van surfers wereldwijd. Wie de beelden ziet van het natuurschoon begrijpt waarom:

https://www.youtube.com/watch?v=XVFmD3a0o0g

Afgelegen

Gelegen op 6.800 kilometer afstand van Moskou, ingeklemd tussen de Zee van Ochotsk en de Beringzee, zijn er weinig plekken op aarde die verder van de bewoonde wereld zijn verwijderd dan Kamtsjatka. Met een gemiddelde buitentemperatuur van -15 graden celcius en een gemiddelde watertemperatuur van 2 graden heerst er een allesbehalve tropisch klimaat.

Volgens Anton Morozov (33), eigenaar van een lokale surf- en snowboardschool, waren zelfs veel lokale bewoners verrast dat surfen mogelijk was in een van de koudste gebieden in Rusland:

“Enkele jaren geleden gingen de mensen hier helemaal niet naar het strand. Er waren bewoners die er in hun hele leven nooit waren geweest.”

Volgens Morozov is surfen in de winterse Siberische kou niet besteed aan de doorsnee surfer:

“Surfen in de winter is veel moeilijker en gevaarlijker - en daarom juist zo aantrekkelijk.”