Spaanse prinses Cristina blijft in het verdachtenbankje zitten

De advocaat van Cristina had bij de rechter een verzoek ingediend om de prinses niet te vervolgen.

Prinses Cristina naast haar man Iñaki Urdangarin in 2011.
Prinses Cristina naast haar man Iñaki Urdangarin in 2011. Foto Reuters/ Steve Nesius

De Spaanse prinses Cristina de Bourbon, de zus van koning Felipe VI, blijft verdachte in een corruptieaffaire rond haar man. Dat heeft een rechtbank in Spanje vrijdag bepaald, zo schrijft de Spaanse krant El País.

De advocaat van Cristina had bij de rechter een verzoek ingediend om de prinses niet te vervolgen. Daarbij werd beroep gedaan op de jurisprudentie van het Spaanse hooggerechtshof. Cristina is namelijk aangeklaagd door een anti-corruptiegroepering. In een eerdere zaak werd zo’n klacht niet in behandeling genomen, omdat iemand enkel aangeklaagd kan worden door een burgerlijke partij.

De rechtbank in Spanje heeft in een rapport van 85 pagina’s uitgelegd waarom de prinses niet vrijuit gaat. Het is de eerste keer dat een lid van de Spaanse koninklijke familie in de rechtszaal moet verschijnen sinds het herstel van de monarchie in 1975.

“Nieuwe generatie”

De affaire draait rond het Nóos-instituut dat Urdangarin na het beëindigen van zijn sportcarrière opzette. Dit lobbyde namens lokale en regionale overheden bij het binnenhalen van grote sportevenementen. Urdangarin, zijn zakenpartner en politici zouden via het instituut lagere overheden in Valencia en op de Balearen voor minstens 5,8 miljoen euro hebben opgelicht. Cristina staat terecht voor twee zaken waarbij belasting ontdoken is. Als ze schuldig bevonden wordt, kan ze voor iedere zaak maximaal vier jaar gevangenisstraf krijgen.

De zaak heeft het aanzien van de monarchie in Spanje ernstig geschaad. Op 19 juni 2014 werd Cristina’s vader Juan Carlos opgevolgd door zijn zoon en Cristina’s broer Felipe VI. Naar eigen zeggen nam hij troonsafstand om plaats te maken voor een “nieuwe generatie”. Zijn corrupte schoonzoon en een omstreden jacht op olifanten hadden zijn populariteit echter geen goed gedaan.