Slecht getimed ontslag Dullaert brengt onrust

Nationale Ombudsman Van Zutphen wil zijn eigen team. Kinderombudsman Marc Dullaert moet daarom weg.

Kinderombudsman Marc Dullaert
Kinderombudsman Marc Dullaert foto bart maat / ANP

Kinderombudsman Marc Dullaert functioneert uitstekend, zegt de woordvoerder van de Nationale Ombudsman. „Buiten enige twijfel. De Nationale Ombudsman heeft grote waardering voor de manier waarop Dullaert het instituut een gezicht heeft gegeven.”

Diezelfde, zeer gewaardeerde Dullaert moet zijn post eerder verlaten dan hem lief is. Op 1 april. Het gevolg van een besluit van Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen zelf, zo werd donderdag bekend.

De vraag is waarom. Van Zutphen staat in zijn recht, dat is een feit. Van Zutphen is de bovenliggende partij in de formele hiërarchie: hij is de ombudsman, Dullaert ‘slechts’ een zogenoemd „substituut-ombudsman”. En Van Zutphen, zo was de boodschap donderdag, wenst „zijn eigen team” samen te stellen.

Daar zijn een aanzienlijke reeks kanttekeningen bij te plaatsen. De waardering voor de Kinderombudsman leeft breed. Hij volgt dossiers als kindermishandeling, onderwijs en jeugdzorg kritisch.

„Doodzonde is dit”, zegt oud-minister van Jeugd en Gezin André Rouvoet. Tijdens zijn ministerschap (2007-2010) besloot Den Haag een Kinderombudsman in het leven te roepen. Dullaert trad aan in 2011. „Het nieuwe instituut heeft zich bewezen”, zegt Rouvoet, „en dat is de verdienste van Dullaert.”

Hij schopte het in september zelfs tot voorzitter van de Europese kinderombudsmannen, een positie met een termijn van één jaar: tot september 2016. Om die reden ambieerde Dullaert een verlenging van zijn termijn als Kinderombudsman van Nederland. Zijn binnenlandse termijn zou namelijk op 1 april 2016 aflopen. Zonder verlenging zou Dullaert zijn Europese positie niet kunnen vervullen.

Van Zutphen brengt met zijn besluit de Europese koepel van Kinderombudsmannen dus in een lastig parket. Die moet nu in allerijl een nieuwe voorzitter benoemen.

De Nationale Ombudsman heeft ook zichzelf opgezadeld met, welbeschouwd, een onhaalbare deadline: 1 april. Dat is al over twee maanden, en de benoemingsprocedure voor een nieuwe Kinderombudsman duurt zeker een half jaar, zegt voorzitter van de ondernemingsraad van de Nationale Ombudsman Hans Lankhuijzen.

Denk aan de screening van de opvolger, en aan de opzegtermijn van diens huidige baan. „Het was handiger geweest als al in september vorig jaar duidelijk was geworden dat Dullaerts termijn niet zou worden verlengd. Het besluit zorgt nu bij sommigen voor onrust”, zegt Lankhuijzen over de interne sfeer.

Onrust was er al door het vertrek onlangs van de algemeen directeur van het instituut Nationale Ombudsman. Ontslagen, zeggen sommigen. Zit thuis, zeggen anderen. De directeur „functioneerde goed”, zegt Lankhuijzen desgevraagd.

Van Zutphens verklaring voor zijn besluit inzake Dullaert is formalistisch: zijn termijn als „substituut-ombudsman” loopt nu eenmaal af. Maar het is mogelijk, en ook voorgekomen, dat een substituut-ombudsman zijn termijn wél met een jaar mocht verlengen. De vaste Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken die de Nationale Ombudsman binnenkort spreekt, zal zijn besluit met belangstelling bevragen.