Rio met Spelen niet mugvrij

Voor muggen zijn de omstandigheden in Brazilië ideaal. Het zikavirus is nu staatsvijand nummer één.

Is het veilig om af te reizen naar Brazilië voor de Olympische Spelen? Is het zorgwekkende zikavirus dat het land in zijn greep houdt dan onder controle? Een prangende vraag die de honderdduizenden atleten en bezoekers die van plan zijn af te reizen naar het internationale sportevenement bezighoudt.

Het Internationaal Olympisch Comité kondigde donderdag aan nog deze week een advies te sturen aan alle nationale comités over hoe ze moeten omgaan met de zikadreiging.

Brazilië lanceerde een noodplan met maatregelen om de Aedes aegypti-muskiet die het zikavirus verspreidt, verder uit te bannen, maar specialisten zijn sceptisch. Nancy Bellei, coördinator van het Braziliaanse instituut voor infectieziekten uitte in de Braziliaanse media haar twijfels. „Grote sportevenementen zijn risicovol als er een epidemie of een virus in een land heerst, zeker als het een virus is waar we eigenlijk nog heel weinig over weten. Dit zikavirus is nieuw voor ons.”

„Natuurlijk probeert de overheid de bevolking bewust te maken en de strijd tegen het virus aan te gaan, dat is ook goed, maar onder de huidige omstandigheden is de kans erg klein dat we tegen de tijd dat de Olympische Spelen van start gaan het virus onder controle hebben.”

De Braziliaanse autoriteiten noemden het zikavirus eerder deze week ‘staatsvijand nummer één’ maar kondigden aan dat de Olympische Spelen in augustus hoe dan ook doorgaan. De strijd tegen het virus wordt intussen opgevoerd. Vanaf half februari gaat het Braziliaanse leger met 220.000 militairen, brandweer- en politiemannen intensief spuiten.

Alle Olympische locaties worden nauwkeurig gecontroleerd en schoongemaakt en in april wordt gestart met intensieve bestrijdingsmethodes zoals het spuiten met zware verdelgingsmiddelen en het 'uitroken' van sportcomplexen.

Perfecte broedplaats voor de mug

Het is geen makkelijke klus de Olympische sportcomplexen muskietvrij te krijgen, gaf Marcus Vinicius Ferreira, coördinator Milieu bij het secretariaat van Sport in Rio de Janeiro, deze week toe tegenover journalisten.

Vooral bij het noordelijk gelegen sportcomplex Deodoro, waar elf Olympische sporten worden gehouden, waaronder paardensport en BMX, zijn de omstandigheden ideaal voor muggen. „Er wordt op veel plekken nog gebouwd, het regent momenteel veel in Rio waardoor op bouwplekken plassen water ontstaan”, aldus Ferreira, „een perfecte broedplaats voor deze virus dragende mug. Daarbij is het Deodoro sportcomplex een openluchtpark, omringd door natuur. Via de bakken met schoon drinkwater voor de paarden kan de muskiet zich snel vermenigvuldigen.”

Volgens Ferreira is de situatie in het westelijk gelegen Barra da Tijuca, waar het Olympisch dorp wordt gebouwd, stukken beter omdat die plek overdekt is.

Internationale infectiologen en medische specialisten maken zich ook grote zorgen dat juist door de Spelen het virus verder mondiaal wordt verspreid. Het zikavirus kwam vermoedelijk naar Brazilië tijdens het vorige grote evenement, het WK in 2014, meegebracht door een bezoeker of sporter.

Coördinator infectieziekten Nancy Bellei waarschuwt in de Braziliaanse media voor een herhaling van dit scenario tijdens de Spelen. „Het virus kan makkelijk verspreid worden naar andere landen door geïnfecteerde bezoekers, en zo terechtkomen op een plaats waar het nog niet voorkwam.”

Lees verder: Lopen baby’s gevaar door zika?