Politieman niet vervolgd om advertentie MH17-spullen

De man bood kledingstukken, een tissuezakje van Malaysia Airlines en materiaal van het toestel aan.

Een deel van een container ligt in een veld met zonnebloemen in het rampgebied van de MH17.
Een deel van een container ligt in een veld met zonnebloemen in het rampgebied van de MH17. Foto Jerry Lampen / ANP

Een politiemedewerker die vorig jaar werd geschorst, omdat hij in een advertentie op Marktplaats onder meer kledingstukken aanbood die hij droeg bij het onderzoek naar de vliegramp met MH17, wordt niet vervolgd. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft de man namelijk geen strafbaar feit gepleegd.

De medewerker werd in november aangehouden op verdenking van verduistering. In de advertentie stond behalve de kledingstukken ook een tissuezakje van Malaysia Airlines en een klein stukje materiaal van het toestel.

Uit onderzoek is nu gebleken dat het tissuezakje en het stukje inderdaad afkomstig waren van het ramptoestel, maar dat hij deze niet onrechtmatig heeft verkregen. De spullen lagen buiten het onderzoeksgebied in de Oekraïne en konden door iedereen meegenomen worden. De kleding die de politieman aanbood is nooit ingenomen en daarom is er geen strafbaar feit gepleegd.

Strafontslag

Toch noemt de politieleiding van het korps Oost-Nederland het “ongepast”, “onethisch”, “kwetsend” en “choquerend” voor de slachtoffers. Daarom is besloten de medewerker een voorwaardelijk strafontslag op te leggen. De man is ook teruggezet in rang.

De advertentie van de medewerker stond trouwens niet lang op Marktplaats. Een woordvoerder van de site liet destijds weten aan persbureau ANP dat de advertentie direct verwijderd was, omdat het een “aanstootgevende en onethische” advertentie was:

“Het gaat om een menselijke tragedie met enorme maatschappelijke impact. De advertentie is daarmee in strijd met de voorwaarden.”