Obama: uitbreiding van IS naar Libië tegengaan

Ook een mogelijke uitbreiding naar andere landen wordt door Washington scherp in de gaten gehouden.

IS heeft van de chaos in Libië gebruikt gemaakt en zich gevestigd in de stad Sirte.
IS heeft van de chaos in Libië gebruikt gemaakt en zich gevestigd in de stad Sirte. Foto: Kevin Lamarque / Reuters

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zijn veiligheidsadviseurs opdracht gegeven om pogingen van terreurgroep Islamitische Staat om zich uit te breiden in Libië, tegen te gaan. Dat maakte het Witte Huis donderdag bekend.

Volgens de Amerikaanse minister van Defensie Ash Carter richt IS in Libië opleidingscentra op waar buitenlandse strijders worden getraind. De angst bestaat dat Libië uitgroeit tot een tweede Syrië of Irak, tekent Reuters op uit zijn mond:

“We willen niet dat de invloed van IS in Libië net zo groot wordt als in Syrië en Irak. Daarom houden we de ontwikkelingen goed in de gaten en nemen we maatregelen voor de toekomst.”

Aanvallen op oliehavens

IS heeft van de chaos in Libië gebruikt gemaakt en zich gevestigd in de stad Sirte. De terreurgroep voerde deze maand in de regio meerdere aanvallen uit op olie-installaties. De oliehavens van Ras Lanuf en Al-Sidra waren al meerdere malen het doelwit. IS heeft ook aanvallen op andere olie-installaties aangekondigd.