Nog een jaartje wachten, maar dan: snorscooters naar de rijbaan

De kogel is eindelijk door de kerk: de snorscooter is niet meer welkom op de Amsterdamse fietspaden. Maar nu eerst nog een jaar wachten.

Na jaren strijd klinkt overwinningsgeluid: de snorscooter mag geweerd worden van de Amsterdamse fietspaden. Minister Melanie Schultz van Haegen (Verkeer, VVD) heeft de wet zo aangepast dat er een plaatselijke helmplicht komt in Amsterdam. Met die helmplicht kan Amsterdam snorscooters naar de rijbaan verplaatsen.

Afgelopen november gaf minister Schultz al aan zich hard te gaan maken voor een verplaatsing van de snorscooter naar de rijbaan. De landelijke partijen CDA, VVD en PVV wilden deze maatregel uitstellen. Een motie van CDA daartoe kreeg echter niet genoeg steun. Daarmee is de laatste kink in de kabel weggenomen. Maar per wanneer zijn er echt geen snorscooters meer op het fietspad te vinden?

„Eerst moet het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 [RVV] worden aangepast”, zegt de woordvoerder van Pieter Litjens (Verkeer, VVD). „Dat duurt zeker zes tot twaalf maanden. Pas als daarin staat dat bestuurders van snorscooters in Amsterdam een helm op moeten, kunnen we als gemeente aan de slag.” Wel treft de gemeente al voorbereidingen: uitzoeken waar de snorfietsers naar de rijbaan moeten en waar verkeersborden moeten komen. „Het moet vooral veilig gebeuren.”

Afgelopen woensdag sprak de gemeenteraad de kwestie door met wethouder Litjens. Daar vroeg raadslid Jan-Bert Vroege (D66) de wethouder ook omliggende gemeenten, zoals Amstelveen, te vragen om mee te doen. Vroege hoopt dat de helmplicht in één keer voor een groot gebied wordt aangewezen en de maatregel „niet per straat” wordt ingevoerd. Vroege: „Maar het betekent in ieder geval erg goed nieuws voor de fietser: meer ruimte op het fietspad, veiliger en geen vieze uitlaatgassen meer.”