Trump debatteert niet mee, maar wordt wel vaakst gezocht op Google

Het was het laatste Republikeinse debat voor de belangrijke voorverkiezing in Iowa, komende maandag.

Trump bij een alternatieve verkiezingsbijeenkomst tijdens het debat.
Trump bij een alternatieve verkiezingsbijeenkomst tijdens het debat. Foto Christopher Furlong / AFP

Donald Trump deed niet mee met het laatste debat tussen Republikeinse presidentskandidaten voor de voorverkiezing in Iowa aankomende maandag. Een conflict met Fox-presentatrice Megyn Kelly lag daaraan ten grondslag. Toch bleef Trump, die zelf tegelijkertijd een bijeenkomst hield, niet onbesproken bij potentiële stemmers: hij werd tijdens het debat het vaakst gezocht op Google.

Ook op Twitter wierp Trump zijn schaduw over de andere kandidaten, ondanks zijn absentie. Social media-onderzoeksbureau Brandwatch rapporteert volgens Reuters dat Trump tijdens het debat 130.000 keer genoemd werd. Van de kandidaten die wel meededen was Rand Paul qua sentiment de favoriet van de Twitteraars, tweet Brandwatch.

Twitter avatar BW_React Brandwatch React #GOPDebate Social’s favorite of the night
1st @RandPaul 71%
2nd @tedcruz 60%
3rd @JebBush 58% https://t.co/lGShwQ6XYF

In de peilingen staat Paul niet hoog genoteerd. Het varieert per peiling, maar gemiddeld kan Trump rekenen op zo’n 35 procent van de stemmen, tegenover 2,5 voor Paul. Degene die nog het dichtst bij Trump in de buurt komt is Ted Cruz, met zo’n 20 procent.

Lees ook: Zo bouwt Donald Trump zijn antwoorden op, over de succesvolle debattechniek van Trump

‘Stom, dik en lelijk’

Trump werd wel 40.000 keer minder genoemd op Twitter dan tijdens het vorige debat, toen hij het in dezelfde zaal verbaal opnam tegen zijn medekandidaten. Donderdagavond organiseerde Trump zijn eigen alternatieve verkiezingsbijeenkomst. Hij sprak op Drake University in Des Moines, de hoofdstad van Iowa.

De beslissing van Trump weg te blijven, leverde grappen en hoon op van de aanwezige presidentskandidaten tijdens het debat. Naaste belager Ted Cruz zei: “Ik ben een maniak en iedereen op dit podium is stom, dik en lelijk. Zo, nu hebben we het Donald Trump-gedeelte ook gehad.” Marco Rubio antwoordde grappend op een vraag: “Maak je geen zorgen, ik zal het podium niet verlaten, welke vraag je ook stelt.”