Eerste Lego- poppetje in rolstoel

Voor het eerst is een Lego-poppetje in een rolstoel gesignaleerd, meldt The Guardian. Het gaat om een mannetje met een muts op in een rolstoel, met een helper-hond. Ze zijn deze week gefotografeerd op speelgoedbeurzen in Neurenberg en Londen, door bloggers van Lego-fansites als Promobricks en Brickfans.

Het nieuwe Lego-rolstoelmannetje maakt, met een ijscoverkoper, fietser en picknickers, deel uit van een nieuwe ‘park scene’ in de reeks City van Lego. Volgens de Guardian is het opmerkelijk dat Lego nu met een rolstoelfiguurtje komt, omdat het Deense speelgoedblokjesbedrijf onlangs is beschuldigd van een gebrek aan diversiteit in zijn producten. Afgelopen jaar probeerde een actiegroep Lego er toe te bewegen ook mensen met een beperking op te nemen in hun figuurtjes-lijn. De groep heet #ToyLikeMe, en wist on line 20.000 handtekeningen te verzamelen. Mede-oprichter Rebecca Atkinson schreef in december in de Guardian dat Lego 150 miljoen gehandicapte kinderen “blijft uitsluiten” door ze “niet op een positieve manier te representeren in hun producten. Dit gaat om meer dan alleen verkoopcijfers, het gaat om het veranderen van culturele perceptie [van mensen met een beperking].” Aanvankelijk antwoordde Lego dat iedereen met blokjes zijn ‘eigen verhaal’ kan bouwen, en geen aparte figuurtjes wilde maken. Maar dat is nu veranderd.