Murray ten koste van Raonic naar finale Australian Open

De Schot speelt daarin tegen Novak Djokovic. Ook vorig jaar troffen de twee elkaar in de finale, die Djokovic toen won.

Murray na zijn marathonpartij tegen Raonic, die ruim vier uur duurde.
Murray na zijn marathonpartij tegen Raonic, die ruim vier uur duurde. Foto Paul Crock / AFP

De finale van de Australian Open wordt dit jaar opnieuw een strijd tussen Novak Djokovic en Andy Murray. Nadat Djokovic eerder al wist door te dringen tot de eindstrijd plaatste Murray zich vrijdagmiddag na een spannend duel tegen Milos Raonic. De nummer twee van de wereld had vijf sets nodig om van de Canadees te winnen.

Gemakkelijk had Murray het zeker niet tegen de als twaalfde geplaatste Raonic. Tot twee keer toe kwam de Schot op achterstand, maar beide keren wist hij de score gelijk te trekken. In de laatste set besliste Murray de partij vrij eenvoudig, waardoor de wedstrijd na vier uur eindigde in 4-6, 7-5, 6-7 (4), 6-4 en 6-2.

Drie keer won Djokovic van Murray

Voor Murray is het de vijfde keer dat hij in de finale van de Australian Open staat. Geen van de vorige vier partijen wist hij te winnen: in 2010 was Roger Federer beter en in 2011, 2013 en 2015 verloor hij van Novak Djokovic. De Servische nummer 1 van de wereld stond vijf keer eerder in de finale en won ze allemaal.

Als Djokovic – die in de halve finale won van Roger Federer - ook dit jaar wint, wordt hij recordwinnaar van het Australische tennistoernooi. Alleen de Australiër Roy Emerson won het eerste grandslamtoernooi van het jaar ook zes keer. Hij behaalde die overwinningen echter allemaal voordat het tennistoernooi werd opengesteld voor professionals.