Britse volksheld en treinrover dood

Gordon Goody maakte met zijn handlangers tijdens een spectaculaire overval bijna 65 miljoen euro buit.

Still van YouTube, uit de documentaire Tale of Two Thieves

Gordon Goody, het brein achter de Grote Treinroof uit 1963, is vrijdag op 86-jarige leeftijd overleden. Daarmee zijn nu alle hoofdrolspelers van een van de meest tot de verbeelding sprekende Britse misdrijven overleden.

De vroege ochtend van 8 augustus 1963 zou van Douglas ‘Gordon’ Goody een volksheld maken. Toen beroofde hij, samen met zeventien anderen, een posttrein. De buit van deze Great Train Robbery: 2,6 miljoen pond in gebruikte bankbiljetten – omgerekend naar de huidige waarde nu ruim 65 miljoen euro.

Veel geld onderweg

Londenaar Goody bezat kapperszaken voor hij zich aansloot bij de bende van Bruce Reynolds, het brein achter de treinroof. Maar hij verdiende zijn geld met het kraken van kluizen. Zo ontmoette hij Reynolds, Buster Edwards, en andere bendeleden. Een paar maanden voor de treinroof zouden ze samen bij een roofoverval op vliegveld Heathrow 62.000 pond binnenhalen.

In een documentaire twee jaar geleden zei hij: “Ik was net vrijgesproken van diefstal, en Brian [Field, een frauduleuze advocaat, red.] vroeg of ik op zijn kantoor langs kon komen. Er werd niets gezegd over een trein – alleen dat er heel veel geld onderweg was, en dat een goed georganiseerde bende dat kon vrij krijgen.”

Bar in Spanje

Goody legde contact met The Ulsterman, de informant die wist wanneer de posttreinen tussen Glasgow en Londen reden, en dat er na een bank holiday grote hoeveelheden geld vervoerd zouden worden. In een flauwe bocht nabij Cheddington, in het graafschap Buckinghamshire, stond de bende de trein vervolgens op te wachten. Bewakers zaten er niet op de trein, de machinist werd neergeslagen. Dat was het enige waar Goody spijt van had, vertelde hij twee jaar geleden aan The Observer. “Niemand zou gewond raken. Ik was een gentleman, we waren gentleman robbers.”

De bende verstopte zich een nacht op een boerderij, waar de buit werd verdeeld. Maar ze lieten daar zoveel sporen achter dat Scotland Yard ze makkelijk kon vinden. Maar door de gewaagdheid van de roof en de grootte van de buit – die deels nooit werd teruggevonden - werden de dieven beroemd, volkshelden zelf.

Goody kreeg dertig jaar cel, maar kwam al in 1975 vrij. Vier jaar later verhuisde hij naar Mojacar in Zuid-Spanje, waar hij een bar kocht. Daar overleed hij vrijdag. Daarmee zijn alle hoofdrolspelers van de treinroof nu overleden.