Mecanoo-paviljoen Boompjes heropent

Bewonderaars van het werk van Marcel Wanders en Tom Dixon opgelet: love seats en lampen van deze beroemde ontwerpers staan binnenkort op Marktplaats. Ze komen uit de boedel van het in Rotterdam bijna net zo beroemde horecapaviljoen van architect Francine Houben (Mecanoo) aan de Boompjes. Na jaren van leegstand krijgt dit opvallende glazen gebouw die functie vanaf dit voorjaar weer terug, zij het nu dan zonder die interieurstukken van genoemde designers. Verzamelaars en koopjesjagers zullen er wel raad mee weten.

Het Mecanoo-paviljoen zelf blijkt de tijd dus wel te overleven. Het pand dateert uit het eind van de jaren tachtig. Met zijn meterslange glasgevel met uitzicht op de rivier en het golvende dak was het indertijd bedoeld als een architectonisch saluut van de stad aan de Nieuwe Maas. Maar diezelfde stad verloor het gebouw helaas ook alweer snel uit het oog. De brasserie, het restaurant Blits en het partycentrum van Van der Valk die er successievelijk waren gevestigd, konden de Rotterdammers althans niet vermurwen om uit te gaan op die nogal kille stadsracebaan Boompjes.

De nieuwe eigenaar van het paviljoen, ondernemer Ron Sterk (eerder o.a. De Witte Aap, NRC Café, King Kong Hostel, Holy Smoke) is ervan overtuigd dat inwoners en toeristen daar intussen anders over denken. Zijn laatste aanwinst mag aan de voorkant dan nog steeds aan een altijd drukke verkeersader liggen, aan de andere zijde van het gebouw is wel degelijk sprake van een gedaanteverwisseling. Er wordt daar aan de rivier tegenwoordig gewandeld, geflaneerd, gesport en gezond. Alleen een gelegenheid om er wat te drinken en te eten ontbreekt nog.

Gaat Sterk dus verandering in brengen. De Boompjes, zoals het splitlevel Mecanoo-paviljoen zal heten, wordt beneden een dagzaak met serre en terras aan de Nieuwe Maas, en boven een besloten borrel-, feest- en officiële trouwlocatie van de gemeente. Voor import-Rotterdammer Sterk komt daarmee een droom uit. „Een van de eerste plekken die ik in de stad in mijn hart sloot, was dit gebouw aan de rivier. Nu ik het heb mogen kopen, hoop ik het paviljoen weer de statuur te kunnen geven die het toekomt.”

Correctie: Eerder werd Kees Christiaanse genoemd als architect van het horecapaviljoen van Mecanoo aan de Boompjes in Rotterdam. Dit is onjuist. De projectarchitect van het paviljoen is Francine Houben, oprichter en creatief directeur van Mecanoo.