Man met wapens bij Disneyhotel in Parijs

De 28-jarige man die donderdag probeerde met twee handwapens Disneyland Parijs binnen te komen zou geen plannen voor een aanslag hebben gehad, maar was bezorgd om zijn persoonlijke veiligheid. Dat blijkt volgens Franse media uit de eerste verhoren. De zaak wordt vooralsnog niet behandeld door het terrorismeparket. Zijn vrouw is in de nacht van donderdag op vrijdag ook opgepakt.

De Fransman wilde net na lunchtijd inchecken bij Hotel New York aan de rand van het attractiepark. Bij een scancontrole van zijn bagage, ontdekte de beveiliging twee revolvers en een doosje patronen. Ook zou een Franstalig „boekje over de Koran” zijn gevonden. Eerdere berichten dat hij een Koran had, zijn door politiebronnen in Le Monde tegengesproken.

De bij de inlichtingendiensten onbekende man zou bedrijfsleider zijn van een Parijse brasserie. Hij heeft volgens radiozender Europe 1 tegen zijn ondervragers gezegd dat hij aan het verhuizen is en zijn spullen moest opslaan bij zijn moeder. Die wilde niet dat hij zijn wapens daar zou laten. Hij erkent dat de wapens illegaal zijn, maar zou ze voor zijn eigen veiligheid hebben. Waarom hij de Koran bestudeerde is onbekend. De man heeft geen moslimachtergrond.

Het even buiten Parijs gelegen Disneyland is Europa’s best bezochte toeristische attractie en staat met de aanhoudende terreurdreiging onder strenge beveiliging. Vanuit de hotels is makkelijk in het park te komen.