‘Maar zo erg is dat niet voor Nederland’

Lobbyclubs vrezen dat multinationals door de nieuwe Europese regels wegblijven uit Nederland. Dat is overdreven, zegt fiscalist Paul Sleurink.

Wat zijn de gevolgen van de Brusselse belastingplannen voor Nederland? Lobbyclubs voor het bedrijfsleven en sommige fiscalisten weten het wel: het wordt voor multinationals een stuk minder aantrekkelijk om zich in Nederland te vestigen.

De plannen van de Europese Commissie zouden een haastklus zijn en leiden tot dubbele belasting, voorspelden lobbyclubs en fiscalisten – die zelf minder werk hebben als multinationals zouden wegblijven – donderdag in Het Financieele Dagblad. Ook werd gesproken van „het einde van de deelnemingsvrijstelling” – een van de typisch Nederlandse fiscale regelingen die bedrijven hierheen lokt.

Is het echt zo erg? Fiscalist Paul Sleurink, partner bij advocatenkantoor De Brauw, relativeert het effect van de EU-maatregelen. „Laten we niet te dramatisch doen.”

Wat zal het effect op Nederland volgens u dan zijn?

„Iedereen heeft het steeds over ‘het vestigingsklimaat’. Maar wat bedoelen ze daarmee? Je kan kijken naar hoe aantrekkelijk Nederland is voor Nederlandse of buitenlandse multinationals, of voor – onaardig gezegd – brievenbusvennootschappen. Voor zover het vestigingsklimaat bedreigd wordt, zal dat met name om die laatste categorie gaan. Voor multinationals zal het wel meevallen, is mijn indruk.”

Waarom?

„Zo’n vestigingsklimaat is altijd relatief, in vergelijking met concurrenten. Het is de bedoeling dat de hele Europese Unie deze nieuwe regels invoert. Dus ook landen als Ierland en Luxemburg, waar Nederland mee concurreert. Het is niet zo dat alleen de situatie in Nederland ineens dramatisch achteruitgaat. Bovendien blijven er genoeg dingen waardoor Nederland interessant blijft voor bedrijven. Zo heft Nederland geen bronbelasting op rente en royalty’s. En ook de vele belastingverdragen die Nederland met andere landen heeft, blijven in stand.”

En die aantrekkelijke deelnemingsvrijstelling, wat gebeurt daarmee?

„De deelnemingsvrijstelling is dood, Nederland kan wel sluiten, is nu de teneur. Maar dat is overdreven. Het verschil tussen de Nederlandse regeling en die in andere landen wordt inderdaad misschien minder groot. Maar het is niet zo dat wij nu ineens een waardeloze deelnemingsvrijstelling hebben, bepaalde aantrekkelijke aspecten blijven behouden.”

Leiden de nieuwe regels tot dubbele belasting?

„Er zijn vast situaties te verzinnen waarin de regels inderdaad dubbele belasting veroorzaken. Maar dan denk ik: er zijn genoeg verstandige fiscalisten die dat kunnen verhelpen. Dat is ons werk.”

U helpt bedrijven met hun belastingstructuren. Heeft u spijt van sommige structuren die u in het verleden opgezet?

„Nee, ik geloof het niet.” Sleurink lacht. „Maar dat is misschien ook een vorm van verdringing. Er is wel voortschrijdend inzicht, niet alleen bij mij. Eerder interesseerde het milieu multinationals ook weinig, nu doen ze hun best voor een groen imago. Met belasting gaat het misschien ook wel zo.”