Luttelgeest weerde media om druk van asielgesprek te halen

Inwoners moesten zich vrijelijk kunnen uitspreken over de eventuele komst van een asielzoekerscentrum, aldus de burgemeester.

Burgemeester Aucke van der Werff van de gemeente Noordoostpolder.
Burgemeester Aucke van der Werff van de gemeente Noordoostpolder. Foto Robin Utrecht / ANP

De gemeente Noordoostpolder heeft donderdagavond de media geweerd bij een asielbijeenkomst in Luttelgeest omdat inwoners zich vrijelijk moesten kunnen uitspreken over de eventuele komst van een opvangcentrum. Die verklaring gaf burgemeester Aucke van der Werff vrijdag nadat ophef ontstond over het tijdelijke mediaverbod. Omroep Flevoland kondigde aan naar de rechter te stappen.

Volgens Van der Werff werd de aanwezigheid van media verboden omdat hij niet wilde dat inwoners onder druk kwamen te staan. In een verklaring op de website van de gemeente zegt hij daarover:

“We hebben de afgelopen weken gezien wat voor effect dat kan hebben. De avond zelf is dan ook redelijk rustig verlopen. We hebben goed kunnen luisteren.”

‘Grove inbreuk op persvrijheid’

De gemeente – die na de informatieavond afzag van de komst van nog eens 450 extra vluchtelingen – besloot donderdagavond een noodbevel af te geven om media te weren. De reden daarvoor was dat journalisten van Omroep Flevoland herhaaldelijk geen gehoor gaven aan het verzoek om op afstand te blijven, aldus de burgemeester:

“Het noodbevel is in de ogen van de media wellicht een zwaar middel. Aan de ene kant betreur ik de inzet hiervan ook, het zou niet nodig moeten zijn. Aan de andere kant lag onze prioriteit bij het gesprek met de omwonenden.”

Voor Omroep Flevoland was die uitleg niet voldoende. Het regionale televisiestation vindt het noodbevel “een grove inbreuk op de persvrijheid” en kondigde aan naar de bestuursrechter te stappen. Hoofdredacteur Allard Berends zei daarover op de zender:

“Het lijkt mij heel onverstandig als burgemeesters gaan bepalen wat nieuws is en wat we wel en niet kunnen maken.”

‘Noodbevel is democratie onwaardig’

Ook de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) overweegt juridische stappen om te voorkomen dat pers in de toekomst opnieuw wordt geweerd bij asielbijeenkomsten. De vakbond voor journalisten zegt in een verklaring de maatregel van de gemeente “buitenproportioneel” en “een democratie onwaardig” te vinden.

Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) liet eerder op de dag aan persbureau ANP weten dat journalisten “in principe” vrij hun werk moeten kunnen doen. Alleen wanneer daar hele specifieke redenen voor zijn – zoals veiligheidsproblemen of een te kleine ruimte – is er aanleiding om de pers te weren, aldus de bewindsman.

Uitbreiding opvang gaat niet door

Naar aanleiding van de informatieavond van donderdag is inmiddels besloten om af te zien van de komst van nog eens 450 vluchtelingen, zo maakte de gemeente Noordoostpolder vrijdag bekend. In Luttelgeest worden nu al 1.400 vluchtelingen asielzoekers opgevangen en de komst van nog meer vluchtelingen is voor inwoners een brug te ver. Burgemeester Van der Werf:

“Het gesprek verliep goed, er is open gereageerd op de plannen. Maar er is ons deze avond ook duidelijk geworden dat we blij mogen zijn met de steun voor het bestaande azc.”

In Luttelgeest staat al sinds 1987 een asielzoekerscentrum. Dat is gevestigd in een voormalig bungalowpark.