KCO op tournee door alle 28 Europese landen

'Zonder muziek geen beschaving’: 50 concerten in alle Europese hoofdsteden door Koninklijk Concertgebouworkest

Daniele Gatti tijdens repetitie
Daniele Gatti tijdens repetitie Foto ANP/Robin Van Lonkhuijsen

Het Koninklijk Concertgebouworkest gaat vanaf komend seizoen concerten geven in alle 28 landen van de Europese Unie. Het meerjarenproject RCO goes Europe begint op 27 augustus in Dublin en loopt door tot december 2018. Verspreid over drie concertseizoenen zal het 120-koppige orkest, waarin 25 nationaliteiten vertegenwoordigd zijn, tegen de 50 concerten geven, vooral in de Europese hoofdsteden.

Het orkest wil daarmee „het belang en de culturele rijkdom van Europa benadrukken”, aldus orkestdirecteur Jan Raes. „Europa is een mozaïek van culturen en het symfonieorkest is een van onze grootste culturele verworvenheden. Juist nu Europa zich geconfronteerd ziet met allerlei moeilijkheden, kunnen muziek en samenspel verbinden en tegenwicht bieden. We willen aanjager zijn van het besef dat geen beschaving zonder muziek kan bestaan.”

Breed repertoire

Als beschermheer van de tournee is Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, aangetrokken. Onder de vlag RCO meets Europe zal het orkest voor het eerst spelen in Bulgarije, Malta, Cyprus, Litouwen en Estland. De tijdens de tournee gespeelde werken zullen een breed repertoire beslaan, deels geleid door de nieuwe chef Daniele Gatti, die óók in augustus aantreedt en de tour aftrapt in Dublin, Salzburg en Ljubljana.

Wezenlijk onderdeel van de tour is een grootscheeps educatieproject, Sidy by Side. In alle 28 tourneelanden zal het Koninklijk Concertgebouworkest samenwerken met een lokaal jeugdorkest. De leden daarvan (musici van ca. 14 tot 24 jaar) zullen een openingswerk samen met de KCO-musici spelen. Er wordt ook met de jongeren gerepeteerd. „Logistiek is Side by Side ingewikkeld, want die repetities kosten onze musici extra tijd”, aldus directeur Raes. Met goedkeuring van de musici, die ook lessen en masterclasses zullen geven, worden de arbeidsvoorwaarden daartoe tijdelijk aangepast. Voor Side by Side zoekt het orkest nog naar sponsoren die de concerten (kosten: ca. 12 duizend euro per avond, dus totaal ca 340 duizend euro) willen bekostigen.

De RCO meets Europe tour heeft geen invloed op de aanwezigheid van het orkest in Amsterdam. Het orkest geeft jaarlijks 125 concerten waarvan 40 in het buitenland. Aan die opzet verandert niets. „Onze aanwezigheid in het buitenland ten tijde van RCO goes Europe is alleen meer gespreid”, aldus Raes. „Op aanbiedingen naar aanleiding van onze World Tour om terug te keren naar Australië en Zuid-Afrika zijn we voor de komende periode bijvoorbeeld niet ingegaan. Maar de gebruikelijke tournees naar Azië en de Verenigde Staten blijven wel doorgaan.”

Gatti zal op 9 september worden geïnaugureerd als chef-dirigent tijdens het openingsconcert van het nieuwe seizoen in het Concertgebouw. Daar speelt het KCO samen met het JeugdOrkest Nederland Beethovens Ouverture ‘Egmont’.