‘Kansloze’ schaatsbaan maakt straks winst

De schaatsbaan in Rotterdam loopt al voor het derde jaar goed. Dat is niet wat ze op het gemeentehuis hadden verwacht

Foto Robin Utrecht
Foto Robin Utrecht

Zondagmorgen half elf. Op het parkeerterrein van hockeyclub Leonidas aan de Kralinger Esch is het ondanks de winterstop een drukte van jewelste. In en uit de auto’s stappen geen mensen met hockeysticks maar met schaatsen onder de arm. Opvallend veel ouders met kinderen en mannen en vrouwen in nauwsluitende kleding, Die laatsten hebben hun ding blijkbaar al gedaan en keren huiswaarts.

De bezoekersstroom vormt een menselijk lint van en naar het plein voor het clubhuis. Het is volledig overdekt en omgetoverd tot Koek & Zopieplein met houten kramen voor eten en drinken en voor het huren of laten slijpen van schaatsen. Dankzij planken en rubberen matten op de grond kunnen schaatsers iets bestellen of naar de wc zonder hun schaatsen te hoeven uitdoen.

„’s Zondags is onze drukste dag. Om negen uur komen de wedstrijdschaatsers die in alle rust hun trainingsrondjes trekken en rond deze tijd de gezinnen”, legt Tijs Nederlof (30) uit. Hij is een van de initiatiefnemers van de kunstijsbaan, die nu in haar derde seizoen is. Het eerste jaar waren er zo’n 150.000 bezoekers, vorig jaar iets meer. „Dit seizoen halen we de 160.000 als het zo doorgaat”, glundert de boomlange hockeyer.

Schaatsbaan Rotterdam telt twee banen aan weerszijden van het plein: een halfopen oefenbaan van 800 vierkante meter en een 400 meter-baan onder een tunneltent waardoor het ijs zelfs bij hoge buitentemperaturen goed blijft. Beide banen liggen op kunstgrasvelden die tijdens de wintermaanden niet worden gebruikt. „Robbert Wever en Fred Nederlof, bestuurders van Leonidas, kwamen op het idee om er een tijdelijke kunstijsbaan neer te leggen. Vanaf het eerste jaar draaien we een positief resultaat”, zegt Tijs Nederlof trots.

Wever, directeur van de Schaatsbaan, nuanceert. „Winstgevend zijn we voorlopig niet omdat we 1,5 miljoen euro moeten terugbetalen aan onze obligatiehouders, particulieren die de investering bijeenbrachten in aanvulling op de twee miljoen van het Stadsinitiatief. Er is geen termijn afgesproken maar we beogen de schuld in vier jaar af te lossen. Dat komt neer op jaarlijks 4 ton-plus operationeel resultaat (omzet min kosten) waarbij we ook rente betalen. Vorig jaar bedroeg dat resultaat drie ton en dit seizoen hopelijk vier ton.”

Schaatsbaan Rotterdam won in 2013 de verkiezing voor het Stadsinitiatief. Rotterdammers kozen het als beste uit zeven initiatieven. Het plan werd op het stadhuis met scepsis ontvangen, herinnert D66-raadslid Jos Verveen zich. „Schaatsen gold als een blanke sport waardoor slechts een kleine groep Rotterdammers profijt zou hebben van het initiatief. Bovendien werd in de gemeenteraad al tien jaar gediscussieerd over een ijsbaanvariant van 10 miljoen euro waardoor het veel goedkopere particuliere plan werd weggelachen. Ook vreesden politici de controle te verliezen,” aldus het raadslid dat zich hard maakt voor meer initiatief uit de stad.

De praktijk gaf hem en de initiatiefnemers gelijk. Mede dankzij het schoolschaatsen, een van de belangrijkste pijlers onder Schaatsbaan Rotterdam, trekt de kunstijsbaan ook allochtone bezoekers. Nederlof: „Leerlingen krijgen een gratis terugkomkaart waardoor ook familieleden, vriendjes en vriendinnetjes meekomen onder wie steeds meer mensen met een allochtone achtergrond. Heel gaaf om Rotterdammers zo met elkaar te kunnen verbinden en iets aan te bieden voor alle inwoners.”

Het eerste seizoen was volgens hem het spannendst. „We hoopten op 100.000 bezoekers maar de aantallen overtroffen onze stoutste verwachtingen. In het tweede seizoen was het nieuwe er van af. Om meer bezoekers te trekken, bouwden we ons curling-arrangement uit tot een volwaardig bedrijfsuitje met borrel en eten. Er kwam een buitenkeuken en ook een schaatsschool met lessen voor beginners en gevorderden.”

Het geheim achter het succes van de Schaatsbaan Rotterdam is de synergie met de hockeyclub, zegt Nederlof. „We delen de huur en doen de exploitatie gezamenlijk via een stichting. Leonidas-leden mogen in ruil gratis komen schaatsen.”