Kabinet akkoord met bombardementen op IS in Syrië

Nederlandse F-16’s gaan zich concentreren op verstoren aanvoerlijnen van IS in oosten van Syrië.

Nederlandse F-16's gaan ook doelen van IS in Syrië bombarderen.
Nederlandse F-16's gaan ook doelen van IS in Syrië bombarderen. Foto ANP / Remko de Waal

Nederland gaat ook boven Syrië luchtaanvallen uitvoeren op terreurgroep IS (Islamitische Staat). Dat heeft de ministerraad vrijdagmiddag besloten. Vier Nederlandse F-16’s worden vanaf nu ook boven het oosten van Syrië actief om de strijd tegen de terreurgroep “effectiever te kunnen voeren”, aldus het kabinet.

Dat het kabinet deze vrijdag zou beslissen over militair ingrijpen in Syrië was de verwachting. De PvdA-fractie in de Tweede Kamer ging dinsdag akkoord met met Nederlandse bombardementen op IS in Syrië, waardoor er een ruime Kamermeerderheid ontstond.

Twijfels PvdA weggenomen door vredesberaad

Op dit moment bombardeert de Nederlandse luchtmacht IS-doelen in Irak en worden daar lokale strijders getraind. Eind vorig jaar vroegen Frankrijk en de VS of Nederland meer kan doen in de strijd tegen IS. De PvdA had tot nu toe twijfels over uitbreiding van de missie naar Syrië, waar niet wordt samengewerkt met de zittende regering. De partij was ook terughoudend vanwege het ontbreken van het uitzicht op een politieke oplossing van het conflict. Kamerlid Michiel Servaes zei dinsdag dat de situatie veranderd is nu er vandaag door de VN geleide vredesbesprekingen van start gaan in Genève.

Het kabinet schrijft in een persbericht dat het voor het verder verzwakken van IS nodig is om de terreurgroep ook in Syrië vanuit de lucht te bestrijden:

“De voortgang die in Irak wordt geboekt, beklijft niet als ISIS in staat blijft om vanuit Oost-Syrië de strijd in Irak aan te sturen, versterkingen te zenden en slachtoffers te maken. Het aangrijpen van de aanvoerlijnen in Oost-Syrië is dus cruciaal.”

Minister Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA) benadrukte vrijdagmiddag in een toelichting op het kabinetsbesluit dat “bombarderen alleen nooit de oplossing is”. Extra training en mogelijke bewapening van de Koerdische peshmerga die Nederland traint in Irak, wordt nog overwogen. Minister Jeanine Hennis (Defensie, VVD) kondigde wel aan dat naast de drie bestaande trainingseenheden een mobiel team de peshmerga dichter bij het front gaat begeleiden en bijscholen. Deze club zal uit zo’n 25 man bestaan, maar kan oplopen tot „enkele tientallen”. Wanneer deze extra troepen worden uitgezonden, is nog niet duidelijk.

Twitter avatar ecvano Emilie van Outeren Koenders: we gaan niet voor meer vliegtuigen en meer bommen maar hogere effectiviteit tegen IS https://t.co/Al5ev9ZJiO

Twitter avatar ecvano Emilie van Outeren Hennis maakt het concreet: Mosul kan pas worden veroverd als aanvoerlijnen IS voor mensen, geld en wapens vanuit Syrië worden afgesneden
Twitter avatar ecvano Emilie van Outeren Hennis: bedoeling is dat naast bestaande training aan Koerdische peshmerga team NL-militairen hen ook dichter bij het front gaat bijscholen

Lees hier de uitgebreide Kamerbrief over uitbreiding van de missie:

Artikel 100-Brief Nederlandse Bijdrage Aan de Strijd Tegen ISIS

‘Actie nodig om nieuwe aanslagen te voorkomen’

Premier Rutte benadrukte vrijdagmiddag op zijn wekelijkse persconferentie de noodzaak van de strijd tegen IS voor Nederland:

“De recente terroristische aanslagen in Parijs lieten zien dat IS een bedreiging voor onze veiligheid en onze manier van leven is. Alleen door de veilige haven van IS in Syrië weg te nemen kunnen we nieuwe aanslagen voorkomen.”

Of de kans op aanslagen in Nederland groter wordt door uitbreiding van de missie wilde Rutte niet zeggen, maar hij zei wel dat de inlichtingendiensten daar “heel alert” op zijn.

De extra inzet van Nederland is van relatief korte duur. De Nederlandse gevechtsvliegtuigen worden in de zomer voor onderhoud en trainingen teruggehaald uit Irak en Syrië. De Belgische luchtmacht neemt de Nederlandse taak dan (tijdelijk) over. Maar de Belgen beperken hun missie voorlopig nog tot het Irakese luchtruim. Toch is de Nederlandse bijdrage tot nu toe meer dan bescheiden geweest. De Nederlandse luchtmacht is één van de meest actieve boven Irak.