Japanse centrale bank verrast met boeterente

Met de extra stimuleringsmaatregel hoopt de centrale bank de inflatie sneller omhoog te krijgen.

De Bank of Japan in Tokio.
De Bank of Japan in Tokio. Foto: Yuya Shino/Reuters

De Japanse centrale bank heeft vrijdag onverwachts de rente verlaagd tot -0,1 procent. Met de extra stimuleringsmaatregel hoopt de centrale bank de inflatie sneller omhoog te krijgen.

Het besluit werd met een krappe meerderheid aangenomen in het bestuur, met vijf stemmen voor en vier tegen. De Japanse bankpresident Kuroda had eerder deze maand nog gezegd geen negatieve rente te overwegen.

Door een negatieve depositorente moeten banken betalen als ze geld tijdelijk willen stallen bij de centrale bank. Dit moet banken aanzetten om in plaats daarvan geld uit te lenen aan burgers en bedrijven, wat de economische groei moet aanzwengelen. De Europese Centrale Bank voert sinds vorige maand hetzelfde stimuleringsbeleid.

De Japanse centrale bank voert al jaren een opkoopprogramma van overheidspapieren om de economie te stimuleren. Het bestuur besloot vrijdag om dat op de recordhoogte van 80 biljoen yen (607 miljard euro) te houden.

De verwachtingen over de inflatie werden naar beneden bijgesteld. Waar eerst een inflatie van 1,4 procent werd verwacht voor de komende periode (april-april), is dat nu 0,8 procent. In Japan wordt net als in de eurozone gestreefd naar een inflatie van net onder de 2 procent. In Japan wisselen perioden van deflatie en inflatie elkaar af sinds de vastgoed- en aandelenzeepbel begin jaren negentig uiteen spatte.