Ook Frontex weerspreekt Timmermans, maar die blijft bij zijn cijfers

De migratiecijfers waar de eurocommissaris naar zei te verwijzen, zijn er nu. Ze geven hem geen gelijk.

Daar waren ze donderdag dan eindelijk. De decembercijfers van EU-grensagentschap Frontex over de migratie naar Griekenland. En wat blijkt? Meer dan 89 procent van de migranten komt uit landen waar oorlog heerst.

Eerder deze week baarde eerste vicevoorzitter Frans Timmermans van de Europese Commissie opzien door te stellen dat 60 procent van de migranten die nu naar Europa reizen dat om economische redenen doen. „Het zijn mensen uit landen waarvan je kunt aannemen dat ze geen enkele reden hebben om de vluchtelingenstatus aan te vragen”, zei Timmermans. Volgens zijn woordvoerder baseerde de eurocommissaris zich op cijfers van Frontex die eind deze week zouden worden gepubliceerd. Die zijn er dus nu.

Uit de data van Frontex blijkt dat minimaal 89 procent van de mensen die in december in Griekenland aankwamen afkomstig was uit Syrië (39 procent), Irak (25 procent) en Afghanistan (minimaal 25 procent). Oftewel: uit landen waar oorlog heerst. Dat betekent dat maximaal 11 procent van de migranten wellicht uit landen komt waarvan je kunt aannemen dat ze geen enkele reden hebben om de vluchtelingenstatus aan te vragen. Maar ook dat is onwaarschijnlijk, want vaak bevinden zich in de migratiestroom ook Eritreeërs en Soedanezen. Landen van herkomst die wel degelijk reden voor een vluchtelingenstatus kunnen zijn. Overigens kwam vorig jaar zo’n 85 procent van de migranten Europa binnen via Griekenland. Eerder wezen gegevens van VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR al op het ongelijk van de eurocommissaris.

Timmermans wilde donderdag niet reageren. Zijn woordvoerder laat weten dat de eurocommissaris bij zijn eerdere bewering blijft. De woordvoerder zegt nu dat Timmermans zich niet baseerde op cijfers die Frontex deze week zou publiceren, maar op gegevens die „binnenkort” naar buiten komen. Bovendien zouden die cijfers gaan over „alle irreguliere grensoverschrijdingen”. Ook in Hongarije en Kroatië steken veel migranten een EU-buitengrens over, maar dat zijn meestal mensen die eerst via Griekenland de EU binnenkwamen. Het is onwaarschijnlijk dat de nationaliteiten daar in december enorm zouden afwijken van die in Griekenland.

Europarlementariër Judith Sargentini (GroenLinks) noemt de nieuwe opmerking van Timmermans’ woordvoerder „nogal gezocht”. Ze zegt het „gevaarlijk” te vinden dat na nationale politici nu ook de Europese Commissie populistische uitlatingen doet. „Ik wil leiders die helpen draagvlak te creëren voor vluchtelingen, geen leiders die dat juist afbreken.”