Good Will Hunting

(Gus Van Sant, 1997). In 1998 kreeg Matt Damon een Oscar voor het samen met Ben Affleck geschreven Good Will Hunting, hun grote doorbraak. Ook ontving hij een (niet verzilverde) nominatie voor beste hoofdrol. Ook dit jaar maakt Damon weer kans om als beste acteur uit de bus te komen, hij is genomineerd voor zijn hoofdrol als goedgemutste astronaut Mark Watney in The Martian: „I’m going to have to science the shit out of this”.

Will Hunting (Matt Damon) is een wees uit de arbeidersbuurt van Boston. Overdag werkt hij als schoonmaker op de universiteit van Harvard. Op een dag komt hij op een schoolbord in de gang een wiskundig probleem tegen. Hij schrijft de oplossing eronder en gaat verder met dweilen. Als Will in de gevangenis terechtkomt, spoort de professor die het probleem op het bord heeft geschreven het jonge genie op. Will komt vrij, mits hij bij de professor zijn talent gebruikt en in therapie gaat bij Sean McQuire (Robin Williams). Met hulp van McQuire moet Will leren de pijn van zijn jeugd achter zich te laten.

André Waardenburg