FIFA schort transferverbod Real en Atlético op

De straf wordt niet uitgevoerd zo lang de beroepszaak nog loopt, heeft de FIFA besloten.

Ronaldo van Real scoort tegen Atlético in 2014.
Ronaldo van Real scoort tegen Atlético in 2014. Foto Stanley Gontha / ANP

Het transferverbod dat Real Madrid en Atletico Madrid was opgelegd omdat de clubs de regels rond minderjarige spelers hadden gebroken, is opgeschort. FIFA bepaalde twee weken geleden dat de clubs tot de zomer van 2017 geen nieuwe spelers mochten aantrekken, maar die straf wordt voorlopig niet uitgevoerd.

Real en Atlético lieten vrijdagavond weten dat de uitvoering van de sanctie wordt uitgesteld zo lang de zaak nog onder de beroepscommissie is. Voor de huidige transferperiode, die loopt tot het einde van deze maand, was de straf sowieso niet van toepassing.

De overtredingen werden gepleegd tussen 2004 en 2014. Bij welke spelers de clubs in de fout zijn gegaan, is niet bekendgemaakt. Naast een transferban kregen de clubs ook boetes opgelegd. Atlético moet 900.000 Zwitserse frank betalen (omgerekend 813.000 euro), Real 360.000 frank (325.000 euro).

FC Barcelona mag in verband met een eerdere straf voor hetzelfde vergrijp pas weer sinds deze transferperiode spelers kopen. De aartsrivaal van Real Madrid kreeg de sanctie opgelegd in 2014. Ook toen werd de uitvoering daarvan hangende de beroepszaak uitgesteld. Het weerhield Barça er overigens niet van spelers vast te leggen; nieuwe aanwinsten werden slechts niet geregistreerd. De Turk Arda Turan, voor minstens 34 miljoen aangekocht in juli 2015, mocht daardoor bijvoorbeeld meer dan een jaar niet voor zijn club in actie komen.