Europol presenteert Most Wanted-lijst

Op de lijst staan 45 namen van voortvluchtige criminelen. Twee van hen komen uit Nederland.

Printscreen van EUmostwanted.eu.
Printscreen van EUmostwanted.eu. Foto Europol / AFP

De Europese misdaadbestrijdingsorganisatie Europol heeft een lijst gepubliceerd van de meest gezochte Europese criminelen. De lijst Europe’s most wanted is samengesteld door ENFAST, het Europese samenwerkingsverband van diensten die voortvluchtige criminelen opsporen. Er staan twee Nederlanders op.

Tot nu toe hebben 23 politiediensten criminelen voorgedragen voor de website. Er staan 45 namen op, maar dat aantal wordt volgens Europol nog uitgebreid. De dienst hoopt met de website nieuwe informatie te verkrijgen van burgers:

“Met als doel de veiligheid in de Europese Unie te vergroten, is dit het eerste initiatief op Europese schaal om een gezamenlijke lijst van meest gezochte personen samen te stellen op een gedeeld platform.”

Most wanted

Salah Abdeslam is een van de bekendste namen op de lijst van Europol. Hij staat internationaal gesignaleerd in verband met de aanslagen in Parijs van 13 november. Er staat één vrouw in: de 29-jarige Finse Marina Cecilia Kettunen. Zij wordt gezocht voor fraude.

Er staan twee Nederlanders in de lijst: Hasen Amhased A. wordt gezocht voor de moord op zijn ex-vrouw en de ontvoering van zijn dochter in 2004. Cumali A. wordt gezocht voor de moord op zijn nicht, met wie hij een relatie had. Hij werd veroordeeld voor moord tot een celstraf van tien jaar.

De reden dat deze twee Nederlanders op de lijst van Europol gezet zijn, is volgens de Nederlandse politie dat zij vermoedelijk nog banden hebben met de Europese Unie, bijvoorbeeld omdat ze er familie hebben wonen. Het is goed mogelijk dat in de loop der tijd meer of andere Nederlanders op de lijst geplaatst worden, aldus de politie.

Andere lijsten

Er bestaan wereldwijd meerdere lijsten van gezochte personen. De bekendste is die van de FBI, met daarop onder meer moordenaars, overvallers en verkrachters. De dienst houdt een aparte lijst bij van gezochte terroristen.

Interpol, de internationale politieorganisatie, heeft eveneens een lijst. Daarop staan 335 mensen met een zogenoemde Red Notice, onder wie 45 mensen met de Nederlandse nationaliteit en 17 mensen die gezocht worden door de Nederlandse politie.

De Nederlandse politie heeft ook een eigen lijst met daarop honderden, vaak vrijwel niet nader gespecificeerde gezochte personen die zich schuldig gemaakt hebben of zouden hebben aan allerlei misdrijven. Twintig van hen worden “dringend gezocht” en staan op de Nationale Opsporingslijst.