Brussel wil belastingontwijking van multinationals drastisch inperken

De Europese Commissie heeft donderdag een vergaand pakket maatregelen gepresenteerd om belastingontwijking door multinationals aan te pakken. „Door belastingontwijking gaan elk jaar miljarden euro’s aan belastingen verloren”, zei de Franse eurocommissaris van belasting Pierre Moscovici in een toelichting. „Als gevolg hiervan moeten Europeanen en bedrijven die het spel eerlijk spelen, uiteindelijk meer belastingen betalen.”

Dat moet anders, vindt de Europese Commissie. Het uitgangspunt van de maatregelen is dat winsten belast worden waar ze verdiend zijn. Nu schuiven bedrijven met die winst om belasting te ontlopen. Zulke en andere trucs moeten door de maatregelen onmogelijk of moeilijker toepasbaar worden. Ook wordt inzichtelijker hoe en waar multinationals precies belasting betalen. Moscovici wil dat lidstaten belastinginformatie over multinationals gaan uitwisselen. Zo kan „agressieve fiscale planning” beter worden opgespoord.

In zijn persconferentie riep Moscovici Nederland expliciet op om als EU-voorzitter werk te maken van de invoer van deze maatregelen. Nederland staat internationaal bekend als land met wel heel gunstige fiscale voorwaarden.