‘Erkenning, plezier en geluk’ dankzij muziek

In Brazilië had Marco de Souza gezien wat muziek kinderen kan geven. In de Bijlmer leek muziekles slechts voor enkelen weggelegd. Om daar wat aan te doen richtte hij het Leerorkest op.

Shennelly Cairo (11)
Shennelly Cairo (11)

Als directeur van een muziekcentrum in de Bijlmer zag Marco de Souza veel kinderen langslopen, maar ze gingen niet naar binnen. Muziekles, dat was iets voor na schooltijd, voor kinderen met talent. Vaak uit kansrijke gezinnen.

Dat zat De Souza dwars. In de favelas in zijn geboorteland Brazilië had hij gezien wat muziek kinderen kan geven: erkenning, plezier en geluk. Ieder kind heeft recht op muziekles, vindt hij. Net zoals ieder kind leert rekenen en schrijven, ook al wordt niet iedereen romanschrijver.

Vanuit die overtuiging richtte hij tien jaar geleden het Leerorkest op, eerst alleen in Zuidoost. Kinderen krijgen onder schooltijd een uur per week les op een klassiek instrument. En ze spelen, zo snel mogelijk, samen in een orkest. Want dat maakt muziek maken leuk. Ze mogen hun instrument lenen.

Er waren vooroordelen. Kinderen in de Bijlmer zouden geen violen willen, maar djembés. En klassieke muziek zou niet aansluiten op hun belevingswereld. Onzin, vond De Souza: ze kijken toch ook naar Harry Potter? Daar klinkt op de achtergrond voortdurend een symfonieorkest.

Tien jaar na oprichting zijn er 36 orkesten van 23 deelnemende scholen in Amsterdam. Vooral in migrantenwijken, waar veel kinderen wonen die niet zomaar met een muziekinstrument in aanraking komen. Er is een samenwerking met het Nederlands Philharmonisch Orkest en er zijn concerten geweest voor minister Plasterk (toen van Cultuur) en Koningin Máxima. Dinsdag komt een boek uit over het Leerorkest, gemaakt door Patrick Meershoek, journalist van Het Parool. Marcel Molle maakte portretfoto’s van de kinderen.

Ambities zijn er nog genoeg. Twee uur per week lestijd op scholen in plaats van één. En volgend jaar 10.000 instrumenten in het depot van het Leerorkest, zodat twee keer zoveel kinderen een instrument kunnen lenen.