Enschede blaast bijeenkomst over azc af om veiligheidszorgen

Volgens de burgemeester komt intimidatie, dreiging en geweld steeds vaker voor.

In november werden bij het Eschmarkerveld, waar het centrum gepland was, varkenskoppen achtergelaten.
In november werden bij het Eschmarkerveld, waar het centrum gepland was, varkenskoppen achtergelaten. Foto Ginopress / ANP

De gemeente Enschede heeft een bijeenkomst over een nieuw asielzoekerscentrum afgeblazen om veiligheidsredenen. Dinsdag zouden omwonenden en andere betrokkenen over de plannen in het stadsdeel Oost geïnformeerd worden, maar dat kan niet doorgaan omdat de autoriteiten “de openbare orde en veiligheid rond de bijeenkomst onvoldoende kunnen garanderen”, aldus de burgemeester in een persbericht.

Er zijn geen concrete aanwijzingen dat de bijeenkomst uit de hand zou lopen. De zorgen zijn een optelsom van de situatie die in Enschede en in de rest van het land is ontstaan, zo laat een woordvoerder weten. Eind november werden op de plek waar het centrum voor maximaal 600 mensen gepland was varkenskoppen achtergelaten.

Burgemeester Onno van Veldhuizen spreekt van een dilemma:

“We zien dat de democratie steeds vaker het slachtoffer dreigt te worden van intimidatie, dreiging en geweld. Dat is onacceptabel. Dit legt bovendien een grote druk op organisaties als de politie en de gemeentelijke organisatie. Maar belangrijker nog: op de mensen waarmee we het gesprek willen voeren.”

Nieuw moment

Een nieuwe datum voor de bijeenkomst is nog niet gekozen. Ook is nog niet duidelijk welke maatregelen de gemeente en de politie zullen treffen om de betrokkenen alsnog te informeren. Een keuze voor bijvoorbeeld zwaardere beveiliging of een meer besloten bijeenkomst is nog niet gemaakt. Bij de bijeenkomst zou naast de omwonenden ook een actiegroep aanwezig zijn die handtekeningen tegen het centrum had ingezameld.

In een asielzoekerscentrum worden mensen opgevangen die de eerste fase van de aanvraagprocedure hebben doorlopen. Het gaat daarbij om mensen die een verblijfsvergunning hebben gekregen en om mensen wier aanvraag nader onderzoek vereist. Ook asielzoekers die zijn afgewezen hebben recht op opvang, maar voor maximaal vier weken.

Het centrum in Enschede-Oost zou het eerste azc zijn in de stad. Wel wordt gekeken of er noodopvang mogelijk is op een tweede locatie, in het oude Wegener-gebouw. Daarbij gaat het uitsluitend om tijdelijke opvang, nog voordat de aanvragers in een azc terechtkomen.