Enkele e-mails van Hillary Clinton blijven geheim

Clinton ontkende altijd dat gevoelige informatie op haar onbeveiligde persoonlijke server stond.

Hillary Clinton eerder deze week tijdens haar campagne in Iowa.
Hillary Clinton eerder deze week tijdens haar campagne in Iowa. Foto Jae C. Hong / AP

De Amerikaanse regering weigert enkele privé-mails van Hillary Clinton vrij te geven, omdat daarin ‘topgeheime’ informatie zou staan. Het gaat om 22 e-mails, aldus woordvoerder John Kirby, meldt persbureau AP. Het is voor het eerst dat de regering bevestigt dat gevoelige informatie op de onbeveiligde persoonlijke server van Clinton stond.

De Amerikaanse presidentskandidaat gebruikte tijdens haar ambtsperiode als minister van Buitenlandse Zaken haar privé e-mailserver voor haar werk tussen 2009 en 2013. Na ophef hierover in maart vorig jaar overhandigde Clinton 55.000 e-mails aan het ministerie. Ze zou geen geheime informatie hebben verstuurd met haar privé-mailadres, verklaarde ze.

Schadelijk voor campagne

Het camapgneteam van Clinton is het niet eens met de beslissing om de e-mails achter te houden en noemt het een voorbeeld van een “bureaucratische machtsstrijd”. Woordvoerder van Clintons campagneteam Brian Fallon op Twitter:

Twitter avatar brianefallon Brian Fallon This is overclassification run amok. We adamently oppose the complete blocking of the release of these emails. https://t.co/77s6mtm0JA

Maandag worden in de staat Iowa de eerste voorverkiezingen gehouden. De nieuwste ontwikkelingen zouden Repulikeinese tegenstanders weer kunnen gebruiken om Clinton te beschuldigen dat ze onverantwoord omgaat met gevoelige informatie.

In september betuigde Clinton spijt, ondanks dat ze eerder vond dat ze niks verkeerds had gedaan. De excuses zouden vooral de schade voor haar presidentscampagne moeten beperken.

Benghazi

Brieven en emails van regeringsfunctionarissen moeten volgens de Amerikaanse wet bewaard worden. Zo kunnen ze later geraadpleegd worden door commissies van het Congres, historici en journalisten. Onder de regering van George W. Bush ontstond een schandaal toen bleek dat functionarissen persoonlijke mailaccounts gebruikten om hun correspondentie aan controle te onttrekken.

Het bestaan van het persoonlijke mailadres van Hillary Clinton kwam aan het licht dankzij een commissie die onderzoek deed naar de aanval op het Amerikaanse consulaat in het Libische Benghazi, op 11 september 2012, waarbij vier doden vielen, onder wie de ambassadeur in Libië.