Een nieuw speelparadijs groter dan de Ziggo Dome

De komst van een reusachtig speelparadijs is voorlopig uitgesteld. Omwonenden zijn niet gerustgesteld.

Een impressie van Meet Inn, het speelparadijs dat mogelijk op het Business Park Amsterdam Osdorp komt.
Een impressie van Meet Inn, het speelparadijs dat mogelijk op het Business Park Amsterdam Osdorp komt. Artist Impression XS architecten

Gegil, gehuil, geschater. Rondvliegende balletjes, schreeuwende moeders en het constante getik van stuiterende basketballen. Een geur van muffe sokken en vette saucijzenbroodjes. Het is een typische woensdagmiddag in Tunfun, de indoor speeltuin bij het Waterlooplein. Je vindt er dolblije kinderen en iets minder gelukkig ogende ouders. Tenzij je af wilt van een kinderwens, blijft men maar beter ver weg van dit soort speelparadijzen.

Al kan dat nog weleens moeilijk worden in de toekomst voor Amsterdamse ouders. In Nieuw-West komt mogelijk nog een overdekt speelparadijs, alleen wat groter, maatje Ziggo Dome (100 bij 110 meter). Om te spelen, bowlen, lasergamen, superjumpen en te glowgolfen. Maar ook is het centrum, dat Meet Inn zal heten, vergezeld van tientallen restaurants en een zalencentrum voor feesten en partijen en speciale dinnershows. Jaarlijks worden er 917.476 bezoekers verwacht, dit betekent gemiddeld 2.500 mensen per dag. Voor een buurt als Nieuw-West, zegt stadsdeelvoorzitter Achmed Baâdoud (PvdA), is dat „positief voor de leefbaarheid en de werkgelegenheid” – Nieuw-West kent een hoge jeugdwerkloosheid.

Het enige wat het initiatief van ondernemer Ghassan Korkis en ontwikkelingsmaatschappij Schiphol Area Development Company nog nodig heeft, is toestemming van de gemeente. Het bestemmingsplan voor de locatie op het Business Park Amsterdam Osdorp moet namelijk gewijzigd worden. De bestuurscommissie Nieuw-West zou afgelopen woensdag een advies geven aan de gemeenteraad.

Maar dat liep plots iets anders.

Want na een vurige bestuurscommissievergadering vorige week woensdag, waar boze bewoners van de Schotse Hooglanden inspraken die straks vanuit hun tuin uitzicht zullen hebben op de megaspeelplaats, besloot ondernemer Korkis maandag zijn plan voorlopig terug te trekken. Simone Plantinga, fractievoorzitter van GroenLinks in Nieuw-West: „Een succes voor de bewoners. Korkis neemt hun kritiek serieus en zag dat de bestuurscommissie niet zomaar een positief advies zou geven.” Korkis heeft twee maanden de tijd om zijn plan te veranderen.

Maar gerustgesteld zijn de bewoners niet. Want Korkis wil vooral sleutelen aan het hoogliggende verlichte parkeerdek, zegt Plantinga, en omwonenden hebben méér bezwaren.

Naast de lichtmasten, die vanaf het twintig meter hoge gebouw hun tuinen in zouden schijnen, maken buurtbewoners – die liever niet met hun naam in de krant willen – zich ook zorgen over de verkeersoverlast voor de hele omgeving. Bovendien betwijfelen ze of de hal wel voor leefbaarheid zorgt, omdat het de klandizie bij kleinere ondernemingen in de buurt wegtrekt. Levert het centrum lokale voltijdbanen op, of alleen maar nulurencontracten? En waarom wil hun stadsbestuur een speelparadijs op een businesspark? In Sloterdijk is volgens hen een leegstaande kavel met een juiste bestemmingslocatie te vinden, die níét op 140 meter van een woonwijk ligt. En wat betekent dit voor het milieu, want het bedrijventerrein grenst aan een groene strook. Aan al die zaken denken de ondernemer en hun stadsdeelbestuur te weinig, vrezen buurtbewoners.

Om van het gehuil en gekrijs van kinderen nog maar te zwijgen.