Een kijkje in de wereld van de Russische Nachtwolven

Ze worden ook wel ‘Poetins Angels’ genoemd, omdat Poetin weleens een rondje meerijdt op zijn Harley-driewieler.

Archieffoto uit 2011 van voorman van de Russische motorclub Nachtwolven Alexander Zaldostanov met Vladimir Poetin.
Archieffoto uit 2011 van voorman van de Russische motorclub Nachtwolven Alexander Zaldostanov met Vladimir Poetin. Foto: Ivan Sekretarev / AP

Ze worden ook wel ‘Poetins Angels’ genoemd, de Russisch-nationalistische bikersgroep Nachtwolven. De motorclub heeft meer dan 5.000 leden en met als motto ‘Waar we ook zijn, daar is Rusland’, nam de Britse krant The Guardian een kijkje in het Donbass Chapter HQ in de Oost-Oekraïense provincie Loehansk.

Waarom ‘Poetins Angels’? President Vladimir Poetin vergezelt de motorrijders regelmatig op zijn eigen Harley-driewieler en laat zich graag fotograferen naast hun leider Aleksandr Zaldostanov, bijnaam ‘De Chirurg’. Washington heeft de groep op de sanctielijst gezet onder meer vanwege de ontvoering van een Oekraïense grenswacht.

De Nachtwolen zien zichzelf als verdedigers van traditionele Russische waarden en als je daarvoor je vrouw, kinderen en je huis moet verlaten, dan is dat maar zo. Althans, zo denkt de plaatsvervangend commandant van chapter Donbass Denis Kuznetsov erover. Hij stapte anderhalf jaar geleden op zijn motor en liet alles in Moskou achter om de pro-Russische rebellen te steunen in Oost-Oekraïne. Dat is “vaderlandsliefde”, volgens Kuznetsov.

Lidmaatschap

Sergej Komarov, sloot zich in 2010 aan bij de Nachtwolven en reed voor die tijd alleen rond op een motor. Vandaag de dag is ook hij gestationeerd in het Donbass Chapter HQ en zou hij niets anders willen. Zijn vriendin Nadia woont ook bij hem in het kamp, maar is geen lid. Vrouwen mogen volgens de regels namelijk geen lid worden.

Bekijk de documentaire die The Guardian maakte over de Nachtwolven in het Donbass Chapter HQ hieronder: