Duits meisje verzon ontvoering en verkrachting door asielzoekers

Haar verdwijning leidde deze maand tot een hoogoplopend diplomatiek conflict tussen Duitsland en Rusland.

Activisten van Russische Duitsers bij het kantoor van Merkel afgelopen zaterdag.
Activisten van Russische Duitsers bij het kantoor van Merkel afgelopen zaterdag. Foto Hannibal Hanschke / Reuters

Een 13-jarig Duits-Russisch meisje heeft een ontvoering en verkrachting door migranten verzonnen. In werkelijkheid verbleef ze bij een kennis uit angst voor problemen thuis, maakte de Duitse politie vrijdag bekend. Haar verhaal leidde tot hoogoplopende diplomatieke ruzie tussen Duitsland en Rusland deze maand.

Op 11 januari verdween het meisje, om pas dertig uur later weer op te duiken. Achteraf verklaarde ze te zijn ontvoerd en verkracht door een groep migranten, maar ze vertelde verschillende versies. De politie kon haar verhaal niet bevestigen en vond ook geen sporen van seksueel misbruik.

Diplomatiek conflict

De vermeende ontvoering leidde tot grote verontwaardiging in de Duits-Russische gemeenschap en in de Duitse en Russische media. Een hoogoplopend diplomatiek conflict volgde. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov beschuldigde Duitsland van het achterhouden van informatie over het incident. Zijn Duitse collega Frank-Walter Steinmeier beschuldigde de Russen dat ze het meisje zouden gebruiken voor propagandadoeleinden en om het gevoelige Duitse debat over migratie te beïnvloeden.

Afgelopen zaterdag verzamelde zich honderden mensen bij het kantoor van bondskanselier Angela Merkel om te protesteren tegen seksueel misbruik door migranten, naar aanleiding van het incident. De massale aanranding in Keulen op Nieuwjaarsnacht door migranten heeft antimigratiesentimenten in Duitsland gevoed.

Schoolproblemen

De Duitse politie maakte vrijdag bekend dat het meisje tijdens haar verdwijning bij een 19-jarige kennis verbleef. Spullen van haar waren daar gevonden en ook mobiele locatiegegevens spreken het ontvoeringsverhaal tegen. De kennis heeft toegegeven het meisje onderdak te hebben verleend, maar zegt dat geen seksueel contact heeft plaatsgevonden. Het meisje durfde niet naar huis omdat ze problemen op school had.

Of het meisje een straf opgelegd krijgt voor haar onjuiste verklaringen is nog niet duidelijk. Volgens de politie is de kennis niet strafbaar. Wel doet de politie nog onderzoek naar twee andere mannen die in de maanden voor haar verdwijning seksueel contact met het meisje zouden hebben gehad. Ook vrijwillige seks met iemand jonger dan 14 jaar is in Duitsland strafbaar.

Antimigratiesentimenten

Negatieve geluiden over de migratiestroom naar Duitsland - dat vorig jaar 1,1 miljoen asielzoekers registreerde - nemen toe. Vrijdag werd bekend dat het aantal aanvallen op onderkomens van vluchtelingen in 2015 is vervijfvoudigd ten opzichte van een jaar eerder. In 2014 zijn 199 incidenten bekend, tegenover 1.005 vorig jaar. Volgens het politierapport zijn rechts-extremisten in 90 procent van de gevallen de dader.

Vrijdagochtend werd nog in het zuidwesten van Duitsland een onontplofte granaat gevonden bij een hostel voor migranten. Het was de eerste keer dat een explosief was gebruikt voor een aanval op een vluchtelingenonderkomen.