Dit zijn de titels die we voor je bespreken

Met aandacht voor romans van Lize Spit, H.M. van den Brink, Colm Tóibín, en non-fictieboeken van Henk Schulte Nordholt en Arita Baaijens

 • oscar

  Henk Schulte Nordholt: China en de barbaren

  China schudt haar communistische veren af en neigt weer naar het Confucianisme. Zo wordt niet alleen de weg naar een democratisch China afgesloten, maar wordt een nieuwe territoriale expansie gelegitimeerd, eventueel met geweld.

 • spit

  Lize Spit: Het smelt

  Een strop, een ijsblok en de schaduw van een allesbehalve rimpelloos verleden sturen het debuut van de Vlaamse Lize Spit, dat zich ontpopt als een coming of age-roman met een geheel eigen idioom.

 • dijk

  H.M. van den Brink: Dijk

  Een mooi oudemannenboek roept de sfeer op van verdwenen ijkpunten en vanzelfsprekendheden. Het gaat er bij Van den Brink niet om dat de wereld is veranderd, maar hoe die is veranderd.

 • vrouw

  Rabih Alameddine: Een overbodige vrouw

  In Beiroet leidt een boekverkoopster een overbodig bestaan: ze heeft kelders vol klassiekers, maar niemand koopt iets bij haar. Haar rest niets anders dan vertalen en te fantaseren over betrouwbare landen.

 • koos

  Koos Meinderts: De zee zien

  Meinderts prikkelt en ontroert en neemt adolescente lezers zeer serieus; het zou mooi zijn als deze grote literatuur niet alleen gezien wordt door lezers van jeugdboeken.

 • nora

  Colm Tóibín: Nora

  Een weduwe moet een nieuw leven opbouwen in het Ierland van de jaren zestig. Dat is niet eenvoudig in een dorp waar iedereen wel een mening heeft over hoe je je moet gedragen tijdens de rouw.

 • ijsmoord

  Fred Vargas: IJsmoord

  Wie een thriller van Fred Vargas openslaat, wacht verbazing. Wanneer Marc bijvoorbeeld wordt weggedragen op een brancard, raakt de lezer bevangen door dezelfde mengeling van ongeloof, bezorgdheid en wrevel als de opgetrommelde agenten.

 • elsa

  Elisabeth Leijnse: Cécile en Elsa

  Twee feministische freules, zussen, zijn verenigd in een dubbelbiografie. Het literaire en muzikale leven in Nederland rond 1900 krijgt er een nieuwe dimensie door.

  ●●●●●

  Lees de recensie: Twee freules met forse ambities en weinig geluk

  De Geus, 638 blz. € 29,95

 • velde

  Henk te Velde: Sprekende politiek

  In de 19de eeuw waren parlementaire redes een vorm van kunst. Met de verandering van het parlementaire publiek veranderde dit.

  ●●●●

  Lees de recensie: Hoe het politieke theater veranderde

  Prometheus/Bert Bakker, 319 blz. € 29,95

 • zeeschuim

  Ingrid Hoogervorst: Zeeschuim

  Ingrid Hoogervorst (1952) heeft een onderzoekende geest. Zoals ze in eerdere boeken jeugdtrauma’s en familietragedies ontrafelde en een mislukt huwelijk probeerde te ontleden, zo buigt ze zich in Zeeschuim, haar vijfde roman, over het moederschap.

 • capote

  Truman Capote: Waar de wereld begint

  Jeugdwerk beoordelen is ingewikkeld. Moet je uitgaan van sec de leeservaring of de leeftijd van de maker meewegen in de waardering? Moet je het werk beschouwen in de context van wat zou volgen, of juist niet?

  ●●●●

  Lees de recensie: De puber Truman Capote wist al van wanten

  Podium, 144 blz. € 22,50

 • schat

  Bas van Putten: Alles moest anders

  Subsidiejager, spindoctor en activist met een bijbaan als componist, maar dan wel een die iets Groots wilde neerzetten.

  ●●●●

  Lees de recensie: Hollen en weghollen

  Prometheus/Bert Bakker, 319 blz. € 29,95

 • Verder ook

 • arjen

  Arjen Fortuin: Column

  Een boek met een afbeelding van Karel van het Reve op het omslag kan geen slecht boek zijn. Dus haalde ik Van hof tot overheid. Geschiedenis van literaire instituties in Nederland en Vlaanderen van de stapel.

 • interview

  Petina Gappah: Interview

  In heel Zimbabwe wacht één vrouw op de doodstraf. Geen lotgenoten hebben, daar schrijft Gappah over.

 • groen

  Hendrik Groen: Iedereen leest

  Een nationale discussie is het nu ook weer niet, maar een gezelschapsspel kan je het wel noemen: ‘Wie is Hendrik Groen’, de auteur van het vorig jaar verschenen bejaardendagboek Pogingen om het leven te veranderen.