Crisis bij Feyenoord zet door

Feyenoord verliest voor de vierde keer op rij, tegen sc Heerenveen. „We hebben nog een lange weg te gaan.”

Ook routinier Dirk Kuijt kon donderdagavond het verschil niet maken.
Ook routinier Dirk Kuijt kon donderdagavond het verschil niet maken. Foto ANP Pro Shots

Giovanni van Bronckhorst draait op de persconferentie half naar rechts, naar collega-coach Foppe de Haan van sc Heerenveen die met zijn armen over elkaar rustig doceert. Aandachtig luistert de jonge Feyenoord-trainer naar De Haan,32 jaar ouder, vol ervaring in het coachvak. „Het is de eerste keer in mijn carrière dat ik hier met Heerenveen heb gewonnen”, zegt De Haan (72). „Deze schrijf ik bij, want ik kom hier nooit meer, ja wel als toeschouwer, maar niet als trainer.”

De Haan stopt na dit seizoen definitief, dat dat duidelijk is. Hij werd half oktober aangesteld als crisismanager na het vertrek van hoofdtrainer Dwight Lodeweges dat volgde op de 5-2 thuisnederlaag tegen een toen nog swingend Feyenoord. Sinds Foppe terug is, is alles weer onder controle bij Heerenveen.

Feyenoord is in de tussentijd in een zware, sportieve crisis terechtgekomen. 2-1 nederlaag donderdagavond in de Kuip, de vierde competitienederlaag op rij, waarmee Feyenoord het negatieve clubrecord uit 1988 evenaart. Het publiek, dat als trouw te boek staat, kan het treurspel niet langer aanzien en verlaat direct na het winnende doelpunt van Joey van den Berg kort voor tijd massaal het stadion. „Schaam je kapot”, klinkt het in de richting van de spelers, net als zondag na de nederlaag tegen AZ.

De aanzuigende werking van de Kuip kan deze ploeg op dit moment ook niet meer helpen, reddeloos verloren door eigen onkunde. Het was misschien wel het slechtste Feyenoord in anderhalf jaar tijd, zo ongeïnspireerd, zo ongeorganiseerd, mentaal zo breekbaar. Verdedigend zo knullig, zo kinderlijk, rechtsback Rick Karsdorp die zijn opponent constant aan de buitenkant dekt, centrale verdediger Jan-Arie van der Heijden die meters af staat van zijn directe tegenstander, spelverdeler Marko Vejinovic die zijn man opzichtig laat lopen.

Kind van de club, Giovanni van Bronckhorst (40). Eén schamel punt behaald uit het maximale aantal van vijftien, gerekend over de laatste vijf duels – een topclub onwaardig, heet dat dan. Fred Rutten werd vorig seizoen voor minder ontslagen. Hij moest weg nadat Feyenoord in de laatste vijf duels van het seizoen instortte en slechts twee keer gelijkspeelde. Maar Van Bronckhorst wordt het niet aangerekend, zijn positie staat niet onder druk.

Voor de camera van RTV Rijnmond, het liep al tegen half twaalf, was Van Bronckhorst donderdagavond hard. Het kwam erop neer dat het de ploeg ontbreekt aan een topsportcultuur. Het is een klacht die vaak klinkt rond de club – zijn voorgangers Ronald Koeman en Fred Rutten begonnen er ook over. Zij mopperden over prullenbakjes die niet geleegd werden en over het huisblad van april vorig jaar met op de cover de teruggekeerde Dirk Kuijt, waardoor het beeld ontstond dat iedereen al met het nieuwe seizoen bezig was.

Feyenoord, sinds 1970 nog maar vijf keer landskampioen, probeert onder leiding van disciplinespeler Kuijt en oud-topspeler Van Bronckhorst dat topsportgehalte omhoog te krijgen. Maar dat proces gaat „niet snel”, zei de coach. „Dat zit in hoe je traint, hoe je zelf bezig bent, hoe je met je sport bezig bent. Die weg hebben de spelers ingezet, maar uiteindelijk hebben we nog een lange weg te gaan om echt die topsportmentaliteit te krijgen.”

Het is een pijnlijke constatering voor de Feyenoord-directie dat Van Bronckhorst nu de derde coach op een rij is die erover begint. De beleidsmakers in de Kuip komen, als deze crisis doorzet, als eerste in de vuurlinie te liggen. Ze kunnen zich niet verschuilen achter Van Bronckhorst, waarmee ze vorig jaar een risico namen door hem zonder noemenswaardige ervaring aan te stellen als hoofdcoach.

De club is financieel weer gezond na jaren met rode cijfers, in de zomerse transferperiode kon voor het eerst weer stevig ingekocht worden. Technisch directeur Martin van Geel haalde veel ervaring naar de Kuip. Maar met name spits Michiel Kramer (27 jaar, kwam voor 1,5 miljoen euro), Vejinovic (25 jaar, 3,5 miljoen euro) en Van der Heijden (27 jaar, transfervrij) stellen zwaar teleur.

Ook het geval Colin Kazim-Richards straalt af op het ongelukkige beleid van de technisch directeur. Waarom kreeg de impopulaire en niet renderende spits afgelopen zomer een tweejarig contract voor naar verluidt één miljoen euro per jaar? Na een reeks van incidenten moet de Turkse Brit nu alsnog vertrekken bij Feyenoord.

Was het dan allemaal treurnis donderdag? Nee, er was één moment van schoonheid. De doeltreffende omhaal van de kleine, geliefde Anass Achahbar. In de blessuretijd kon hij nog gelijk maken, maar hij schoot niet voluit binnen, omdat hij dacht dat hij buitenspel stond. Typerend voor dit Feyenoord.