Cel geëist voor explosie

Een celstraf van dertig maanden waarvan de helft voorwaardelijk, een proeftijd van drie jaar met aftrek van de voorlopige hechtenis én psychiatrische behandeling.

Die straf eiste justitie gisteren tegen de bewoner van een flat in Schiebroek die vorig jaar een explosie veroorzaakte. Simon B. ( 67) is volgens het Pieter Baan Centrum „sterk verminderd toerekeningsvatbaar”. Hij zou het gas van het fornuis hebben opengedraaid en dat zijn vergeten.

Volgens zijn advocaat kan opzet niet worden bewezen. Door de explosie raakten 150 woningen beschadigd, een totale kostenpost van 3,7 miljoen euro. Woningcorporatie Havensteder vordert ruim zeven ton ongedekte schade van de verdachte. B. verbleef geruime tijd in een psychiatrische kliniek maar werd enkele dagen voor het drama naar huis gestuurd vanuit het streven naar ambulantisering waarbij langdurig verblijf in een instelling wordt vervangen door zorg thuis.

Simon B. belandde door de explosie met brandwonden in het Maasstad Ziekenhuis, werd drie dagen in coma gehouden en kreeg pas een week later iets mee van wat er was gebeurd.