Carmien Michels wint NK Poetry Slam

De jury prees Michels voor haar treffende en diepzinnige beeldspraak en goede performance.

Carmien Michels
Carmien Michels Foto Koen Broos / Uitgeverij Polis

Carmien Michels heeft vrijdagavond de finale van het NK Poetry Slam 2016 gewonnen. De Vlaamse schrijfster en docent werd zowel door de jury als het publiek tot “Slampion” gekozen. De tweede plaats ging naar Else Kemps.

Michels studeerde Woordkunst aan het conservatorium in Antwerpen. In 2013 debuteerde ze met haar roman We zijn water. Michels won eerder de publieksprijs van het Belgische Kampioenschap Poetry Slam. De jury prees Michels voor haar treffende en diepzinnige beeldspraak en goede performance.

Inhoud en voordracht

Michels wint een bedrag van 1.000 euro en de Gouden Vink-trofee, die werd uitgereikt door Daan Zeijen, die vorig jaar bekroond werd tot “Slampion”. De prijs is vernoemd naar Simon Vinkenoog (1928 - 2009), grondlegger van de poetry slam in Nederland. De jury bestond uit Ellen ten Damme, Stefan Hertmans en Erik Jan Harmens.

Tijdens de NK Poetry Slam moet een dichter uitblinken in zowel poëzie als performance. Het kampioenschap wordt sinds 2002 georganiseerd en kent roemruchte “Slampions” als Erik Jan Harmens (2002), Ellen Deckwitz (2009), Laura ter Haar (2012) en Daniël Vis (2014). Voor veel gelauwerden was het winnen van het NK Poetry Slam een opstap naar de publicatie van een debuutbundel.