Syrische oppositie zegt niet aan te zullen schuiven bij de vredesbesprekingen in Zwitserland

Een coalitie van 34 politieke en gewapende Syrische groepen heeft gezegd deze vrijdag niet aan te zullen schuiven bij het begin van de Syrische vredesonderhandelingen. Het is daardoor onzeker of de eerste fase van het vredesproces, dat in Genève moet plaatsvinden, vrijdag zal beginnen. Woordvoerder George Sabra zei tegen de Arabische nieuwszender Arabiya al-Hadath dat zijn delegatie niet van Riad naar Zwitserland zal afreizen, schrijft persbureau Reuters. Een woordvoerder van het ondersteunende mediateam, dat wel al in Genève is, benadrukt dat het niet om een boycot gaat: „Dat is voorbarig en op basis van een ongelukkige vertaalfout vanuit het Arabisch. Wel staat vast dat de afvaardiging van de Syrische oppositie morgen niet in Genève zal zijn.” De VN drongen er donderdagavond op aan dat er geen sprake mag zijn van uitstel. Maar zonder de Syrische oppositie wordt een vredesakkoord lastig. Breekpunt voor de oppositie zijn twee punten uit de VN-resolutie die is aangenomen over de vredesonderhandelingen; het stoppen van bombardementen op burgerdoelen en het toelaten van humanitaire hulp. Zolang die eisen niet zijn ingewilligd zal de oppositie niet deelnemen, stelt de woordvoerder in Genève. Toch laat hij de deur op een kier: „Ik sluit niet uit dat de Syrische oppositie ergens de komende dagen alsnog afreist naar Zwitserland.” De eerste fase van de gesprekken zou zo’n twee tot drie weken moeten duren. Daarbij wordt gefocust op het bereiken van een staakt-het-vuren, het terugdringen van Islamitische Staat en de toename van humanitaire hulp.