‘Borstvoeding kan 800.000 kinderlevens redden’

Dat beweert het gerenommeerde Britse medische tijdschrift The Lancet.

Naast de positieve medische gevolgen, zou borstvoeding ook kunnen leiden tot een besparing van ongeveer 275 miljard euro.
Naast de positieve medische gevolgen, zou borstvoeding ook kunnen leiden tot een besparing van ongeveer 275 miljard euro. Foto: Robin Utrecht / ANP

Het geven van borstvoeding aan baby’s zou wereldwijd jaarlijks de levens van 823.000 baby’s en 20.000 moeders kunnen redden. Dat beweert het gerenommeerde Britse medische tijdschrift The Lancet donderdag bij de presentatie van meerdere rapporten.

Ook zou het geven van borstvoeding volgens het tijdschrift het aantal infecties verminderen, het aantal gevallen van overgewicht en diabetes doen afnemen en bepaalde vormen van kanker bij moeders voorkomen. Naast de medische gevolgen, zou borstvoeding ook kunnen leiden tot een besparing van ongeveer 275 miljard euro.

Conclusies niet nieuw

Het tijdschrift wijst erop dat deze conclusies niet nieuw zijn. In 2013 bracht The Lancet een rapport naar buiten met grotendeels dezelfde conclusies. Het blad ergert zich aan het gebrek aan actie:

“Ondanks de versteviging van het bewijs rondom de voordelen van borstvoeding, vooral op economisch vlak, blijft wereldwijde actie uit. Waarom is er zo weinig progressie geboekt?”

Borstvoeding gewoner in arme landen

The Lancet noemt een andere opvallende conclusie uit het onderzoek: borstvoeding is een van de weinige zaken die bijdragen aan een betere gezondheid die in arme landen gangbaarder zijn dan in rijke landen. In arme landen krijgen bijna alle baby’s gedurende het eerste levensjaar borstvoeding, in rijke landen geldt dit slechts voor 20 procent. In het Verenigd Koninkrijk is het percentage zelfs lager dan 1 procent.