Opinie

Er komt een gedrocht op de markt van Dokkum

Het is een gedrocht, vindt Jelle van Sinderen. Hij heeft het over de fontein die voor zijn meubelwinkel moet komen, op de Markt in Dokkum. En hij heeft gelijk. Een ijsschots die verwijst naar de Elfstedentocht en de opwarming van de aarde, en 52 eikenbomen die verwijzen naar de discipelen van Bonifatius die in de 8ste eeuw het noorden probeerden te bekeren.

Jutta Chorus (j.chorus@nrc.nl, Twitter: @Juttachorus) schrijft op deze plek een wisselcolumn met Tom-Jan Meeus.

We zitten tussen de oorfauteuils en kroonluchters en drinken koffie uit Wedgwood-kopjes – zeven bezorgde ondernemers, twee architecten, een volkszanger en ik. Dokkum krijgt binnenkort, net als de tien andere Friese steden, een fontein, omdat Leeuwarden in 2018 culturele hoofdstad is. „Een prachtig cadeau”, zei de wethouder van Leefbaarheid bij de presentatie. Inmiddels zijn er meer dan 150 kritische reacties binnengekomen.

Het thema van de culturele hoofdstad is mienskip, maar de Dokkumse gemeenschap heeft niets in te brengen, vindt volkszanger Gerrit Breteler. „We willen niet gepaaid worden met kunst die voor ons in de hippe achterkamertjes is bedacht.”

„De gemeente heeft geen geld”, zegt Titus Vogt, eigenaar van de plaatselijke Jumbo. „Ze hebben alle struiken weggehaald omdat gras goedkoper in het onderhoud is.”

„Het is alsof je een zak harddrugs krijgt”, zegt een gepensioneerde architect. „Veel waard, maar wat moet je ermee?” Op de eiken heeft hij ook kritiek. „Die gedijen niet in deze kleigrond. Iepen zouden het moeten zijn.” „Dit pikt de burger in deze tijd niet meer”, zegt Breteler.

En dan slaat de stemming om.

„Wij zijn allemaal ongelukkig over hoe de Markt erbij ligt”, zegt architect Broor Adema. „Opgedeeld in stukken, vol met auto’s.” „Het gemeentebestuur wil de fontein”, zegt Titus Vogt. „Dan krijgen ze ons plan erbij.” Architect Adema vouwt een plattegrond open als een bordspel. En het grote droomdenken begint.

„De fontein moet natuurlijk op de ondergrondse zoetwaterbron komen die in 1984 is blootgelegd”, wijst de jongen van Expert Zorg. „De massieve stadspoort wordt van glas”, zegt de gepensioneerde architect. „Parkeerplaatsen onder een dak van platanen”, zegt Adema. „En hier komt een arcadeboog met balkons erop”, zegt Van Sinderen. „De bewoners kunnen over de reling hangen en voorbijgangers iets toeroepen.” Een uur lang ben ik getuige van de verworvenheden van de participatiesamenleving. De Dokkumse burgerij adviseert de wethouder zelf. Afgesproken wordt dat de twee architecten het plan met de stedenbouwkundige bespreken.

En wat als dan toch alleen de fontein er komt, vraag ik.

„Ons is beloofd dat het plein wordt opgeknapt als we de fontein accepteren”, zegt Jelle van Sinderen. „Daar houden we ze aan.”

„En dan breken we in 2019 die fontein weer af”, zegt Titus Vogt.