Economie

Alibaba verdient nóg meer per klik

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

De laatste maanden horen we vooral onheilsberichten uit China, maar ondanks alles doet de e-commercegigant Alibaba het uitstekend. De omzet steeg in het laatste kwartaal met 32 procent naar 34.5 miljard yuan (4.8 miljard euro), schrijft de Financial Times.

Alibaba bezit maar liefst 80 procent van de Chinese e-commercemarkt. Hoewel het bedrijf flinke klappen kreeg op de beurs, verwachten beleggers veel van dit groeibedrijf van Jack Ma. De boekhouders hebben berekend dat Alibaba meer is gaan verdienen per klik. Verdiende Alibaba vorig jaar 2.7 procent per transactie, nu is dat gestegen naar 2.94 procent. De kwartaalwinst komt uit op 1.7 miljard euro.

Analisten verwachten dat de e-commercemarkt in China zal blijven groeien, maar dat die groei wel zal afvlakken. In 2011 groeide de sector pijlsnel met 70 procent, in 2018 zal dat zijn teruggezakt naar 18 procent.

Japan onthult eigen stealth straaljager

Na China, Rusland en Amerika heeft nu ook Japan een radarontwijkend gevechtsvliegtuig gebouwd, meldt The Wall Street Journal die gisteren bij de perspresentatie van deze X-2 aanwezig was.

Het nieuwe toestel, ontwikkeld door Mitsubishi, komt als geroepen voor de regering van premier Shinzo Abe die Japan een actievere rol wil geven op het gebied van defensie. Daar hoort ook bij dat Japan meer wapens gaat verkopen. Het toestel, dat zo’n 40 miljard yen gaat kosten (304 miljoen euro), zal in februari voor het eerst vliegen.

Toch denken militair analisten dat het nog wel even duurt voordat de X-2 een verkoophit wordt. Het toestel is klein, vooralsnog onbewapend en de motoren zijn nog niet krachtig genoeg.

Peking kalmeert markten en minacht George Soros

Peking is knap zenuwachtig over de dalende beurskoersen en injecteert daarom miljarden in het financieel systeem, meldt de South China Morning Post. Een andere Chinese maatregel om het vertrouwen te herstellen: de investeerder George Soros krijgt er van langs.

Met Chinees Nieuwjaar in opkomst, en de daarbij verwachte massa-opname van bankrekeningen, wil China geen twijfel laten bestaan over de conditie van de banken. Vandaar dat de centrale bank 208 miljard euro voor de banken beschikbaar maakt.

Maar de strijd om het vertrouwen wordt ook in de publieke opinie gevoerd. George Soros, miljardair, investeerder en activist, noemde een ‘harde landing’ voor China onvermijdelijk. Dat was tegen het zere been van Peking dat hem meteen aanviel, onder meer via de staatskrant People’s Daily die Soros ‘ongegronde zorgen’ over de Chinese economie verweet.

Hoe dan ook, George Soros heeft eerder aan pokertafels gezeten waar met hoge inzet werd gespeeld. In de jaren 90 maakte hij miljardenwinst toen de Britten door de markt werden gedwongen de waarde van de pond sterling vrij te geven. Over die Black Wednesday maakte de BBC deze documentaire: