Afgewezen Albanezen voortaan sneller uitgezet

Dankzij een deal met Albanië kunnen nu grotere groepen illegalen tegelijk terugkeren naar hun land.

Dankzij de overeenkomst met Albanië is Nederland bij het uitzetten van illegalen niet langer afhankelijk van lijnvluchten.
Dankzij de overeenkomst met Albanië is Nederland bij het uitzetten van illegalen niet langer afhankelijk van lijnvluchten. Foto: Robin / Utrecht

Albanezen die in Nederland niet in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning kunnen voortaan sneller het land worden uitgezet. Dat laat het ministerie van Veiligheid en Justitie vrijdag weten in een persbericht.

Nederland en Albanië spraken tijdens een werkbezoek van de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V) aan de Albanese hoofdstad Tirana af dat illegale Albanezen nu groepsgewijs met overheidsvluchten het land uitgezet kunnen worden.

Goede relatie

Het ministerie laat weten dat de afspraken het gevolg zijn van de “goede relatie tussen Nederland en Albanië”. De overeenkomst zorgt ervoor dat het ministerie niet langer afhankelijk is van lijnvluchten. Bovendien kunnen nu grotere groepen illegalen tegelijk terugkeren naar het land van herkomst.

Nederland heeft de afgelopen maanden te maken met een sterke toename van het aantal asielaanvragen uit Albanië: ruim 750 Albanezen vroegen in de laatste vier maanden asiel aan. In 2015 lag het totale aantal op ruim 1.000. Hiervan werd geen enkele aanvraag ingewilligd.

Albanië staat op de lijst met veilige landen die staatssecretaris Klaas Dijkhoff begin november aan de Tweede Kamer stuurde. Asielzoekers uit de landen op deze lijst kunnen snel worden afgewezen en teruggestuurd.