Stelling van de week

Wat beweegt de Rotterdammers, wat is het gesprek van de dag? Elke week legt NRC betrokken stadsbewoners een actuele stelling voor. Reacties en nieuwe stellingen zijn welkom via rotterdam@nrc.nl

Inwoners van de Beverwaard mogen op busexcursie naar het asielzoekerscentrum in Katwijk om er te kijken en te praten met gemeente en politie. Zo wil burgemeester Aboutaleb de scepsis wegnemen tegen de komst van een azc in hun wijk. De stelling luidt: ‘Busexcursie getuigt van goed bestuur’.

Michel van Elck, raadslid Leefbaar Rotterdam: „Draagvlak creëer je niet door een foute beslissing achteraf proberen goed te praten. Je kunt het wel peilen. Uit een digitale meningspeiling – nádat het besluit was genomen – bleek dat slechts 16 procent van de Beverwaarders achter de komst van een azc staat. Aboutaleb had de bewoners beter bij de besluitvorming kunnen betrekken. Hij had moeten luisteren naar hun overduidelijke nee in plaats van achteraf busreisjes te organiseren. Daarmee creëer je cynisme doordat je bewoners confronteert met asielzoekers door wie sociale achterstanden in hun wijk toenemen.”

Martijn van der Steen, hoogleraar Bestuurskunde EUR: „Het is goed bestuur dat de gemeente bewoners betrekt bij de uitvoering van het azc-besluit. Ze aanvaardt de consequentie van een impopulair besluit. Je kunt als bestuur op zoek gaan naar een breed draagvlak, , óf zelf een hiërarchisch besluit nemen en de uitvoering daarna begeleiden. Dat Rotterdam het laatste koos, getuigt van een goede analyse van de situatie. Het was onmogelijk het eens te worden over de locatiekeuze in een maatschappelijke dialoog, vanwege het ‘nee’ van veel Beverwaarders. Daarom besliste het college zelf, gecontroleerd door de Raad, binnen de kaders van de wet. Als burgemeester moet je daarna naar de bewoners gaan, wat Aboutaleb doet.”

Thea Pits, actiecomité Beverwaard Zegt Nee: Laat de burgemeester lekker zelf die excursie maken. Wij gaan niet in Katwijk kijken hoe het er aan toe gaat. Dat zou hypocriet zijn. Wij zijn tegen de komst van het azc en tekenen binnenkort bezwaar aan tegen de bomenkap op het terrein. Hetzelfde doen we zodra de omgevingsvergunning is verleend.”

Jeroen Nugteren, woordvoerder Vereniging Nederlandse Gemeenten: „Dit klinkt goed. Initiatieven zoals deze zijn nieuw voor ons. Grote steden kunnen ze prima zelf organiseren maar kunnen ook een beroep doen op het OTAV (Ondersteuningsteam Asielzoekers en Vergunninghouders). De kans is groot dat het OTAV betrokken wordt bij de busexcursie omdat die als voorbeeld kan dienen voor andere gemeenten.”